„Doktor Šapić možda ne zna…“: Predrag Marković o inicijativi da se Tito izmesti iz Kuće cveća

Istoričar Predrag Marković
Ivan Dinić/Nova S

Predrag Marković, istoričar i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS), nije saglasan sa inicijativom Aleksandra Šapića da se grob Josipa Broza Tita izmesti iz Kuće cveća, a Muzej Jugoslavije pretvori u muzej srpske istorije.

„Doktor Šapić možda ne zna da postoji drugi muzej srpske istorije, a da je Muzej Jugoslavije najposećenija muzejska ustanova u regionu“, izjavio je Marković za portal N1.

Istorijski muzej Srbije postoji od 1963. godine, i trenutno se nalazi na Trgu Nikole Pašića. Taj muzej bi u narednim godinama trebalo da dobije novi dom – nekadašnju glavnu železničku stanicu na Savskom trgu.

Podsetimo, predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će pokrenuti inicijativu da se Josip Broz Tito koji počiva u Kući cveća, „vrati u Kumrovec“, a da Muzej Jugoslavije, postane muzej srpske istorije.

Za tu inicijativu, po svemu sudeći, zasad nema političku podršku, pre svega koalicionog partnera – Markovićevog SPS-a, naslednika Titovog Saveza komunista.

N1

Da premeštanje Titovih posmrtnih ostataka „ne može da prođe“, poručio je juče za „Danas“ i funkcioner socijalista, advokat Toma Fila.

Svetlana Broz, unuka predsednika nekadašnje Jugoslavije, ocenila je za „Vreme“ da samo Srbija može izgubiti iseljenjem Titovog groba iz Srbije.

Ukoliko bi Šapić, ipak, uspeo da realizuje svoju ideju, postoji grad u bivšoj Jugoslaviji koji bi oberučke prihvatio da u njemu počiva Tito.

Naime, predsednik vlade Sarajevske županije Nihad Uk poručio je da Tito sigurno neće ostati bez mesta koje bi ga prihvatilo, jer postoji grad na području bivše Jugoslavije koji se diči partizanskim nasleđem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare