Marsenić u „Utisku nedelje“: Izborni uslovi su sada gori nego 17. decembra

Vesti 21. apr 202422:27 23 komentara
N1

Potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Predrag Marsenić ocenio je da je "strašna greška" što su neke stranke koalicije "Srbija protiv nasilja" odlučile da izađu na izbore najavljene za 2. jun.

Novi DSS je saopštio da je Marsenić u „Utisku nedelje“ buduće izbore nazvao „nameštenim“, te da je kazao „da su danas mnogo gori uslovi nego što su bili na izborima 17. decembra“.

Na sastanku koalicije „Srbija protiv nasilja“ u petak su protiv izlaska na beogradske i ostale izbore 2. juna glasali Stranka slobode i pravde, Srbija Centar, Zajedno i Demokratska stranka (DS), iz koje su potom naveli da će se prikloniti volji većine – da se na izbore izađe.

Predsedništvo DS je danas potvrdilo stav o izlasku na izbore za koji su, u petak glasali Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Marsenić je u Utisku nedelje rekao da je oko izbora „sve postalo jasno“ kada se na razgovorima u Skupštini Srbije pojavio američki ambasador Kristofer Hil.

„Nabacio je Aleksandru Vučiću ‚volej‘, i neko se primio na tu udicu. Strašna greška je da se opozicija podelila“, kazao je on.

Kako je naveo, „i tu je najveća pobeda Hila i Vućića“ i „to nije smelo da se desi“, navodi se u saopštenju.

Marsenić smatra da bi, „da se izbori održavaju na jesen“, mogli da budu popravljeni birački spisak i mediji, te da je „vreme za dogovor sa Srpskom naprednom strankom (SNS) prošlo“.

Ocenio je da SNS neće ispuniti uslove opozicije jer, kako tvrdi, vlast i danas vrši migracije birača i u Beogradu i Nišu i Novom Sadu.

„Kako da se borite – kampanja vrata od vrata, kad imate sedam do osam dana. Uslovi su danas mnogo gori nego 17. decembra“, kazao je Marsenić.

Biljana Đorđević iz Zeleno- levog fronta, koji je doneo odluku da izađe na izbore, izrazila je neslaganje sa Marsenićem i Zdravkom Ponošem u Utisku nedelje, ističući da je vlast bila primorana da raspiše sve izbore u isto vreme.

Na pitanje Olje Bećković da li se oseća kao da je izneverila dokument koji je njena stranka takođe potpisala sa ProGlasom, ona je odgovorila da nema takav utisak.

„Ja nemam takav utisak. Taj dokument je potpisan 9. marta kada je postojala opasnost da izbori budu raspisani u aprilu. I ako pročitate dokument tamo stoji da je izbore potrbno raspisati u najdužem mogućem periodu kako bi se ispunili svi zahtevi ODHIR-a. Potpisivanje tog dokumenta je ostvarilo svoj prvi cilj a to je da se izbori tada ne dogode. Mi i dalje ne verujemo u njihova obećanja, ali odlaganje nije bilo prihvatljivo. Mi ćemo i dalje insistirati na tome da Komisija za birački spisak koja mora biti oformljena dobije izvršna ovlašćenja. Ono što jeste postignuto je to da smo naterali vlast da prizna krađu time što je pristala da raspiše izbore u Beogradu i na lokalu u isto vreme“, kazala je Đorđević.

Zdravko Ponoš je naglasio da je vlast prihvatala uslove opozicije dok su bili jedinstveni.

„Tek kada su videli da nismo jedinstveni, oni su počeli da nas ‘buše’. Neke su vodili u Jajince na vino, na kafu kod Hila, kod patrijarha“, rekao je Ponoš ali nije želeo da kaže imena onih na koje je mislio.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare