BCBP: Pitanje da li bi bilo istrage protiv Belivuka da nije bilo stranih službi

Vesti 19. avg 202108:16 5 komentara
FoNet/Zoran Mrđa

Programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović ocenio je da je veliko pitanje da li bi policija i tužilaštvo pokrenuli istragu protiv Belivukove grupe da se ona nije već našla u zahvatu veće operacije rasturanja kriminalnih grupa širom sveta razbijanjem zaštite Skaj aplikacije preko koje su tajno komunicirali.

„Zašto bi vlast u Srbiji svojevoljno udarila na ljude koji su joj verno služili. Međutim, jednom kada je sadržaj komunikacija Belivukove grupe dospeo u ruke stranih službi bezbednosti i policije, vlastima u Srbiji bilo je teško da ignorišu postojanje grupe i njen brutalni minuli rad“, rekao je Petrović za nedeljnik NIN.

Pročitajte još:

Kakao je dodao, „teško je bilo ignorisati i veze ove grupe sa vrhom vladajuće partije, policijom i službama bezbednosti, pogotovo što se na čelu tih institucija nalazio pažljivo odabran partijski kadar“.

Petrović je ocenio da je izgleda afera „prisluškivanje“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića povezana sa slučajem Belivuk i da predstavlja pokušaj preventivnog delovanja i saniranja štete po reputaciju vlasti.

„Vrhu vladajuće partije je postalo jasno da strane službe i policije razbijaju zaštićene aplikacije koje su kriminalci koristili i da će saznati ko je sa njima i o čemu komunicirao, pa su krajem prošle i početkom ove godine lansirali priču da su Vučića prisluškivali, da su u to umešani ljudi iz MUP-a i policije, kao i ‘stranci’, a da je cilj kriminalizacija predsednika Srbije i preuzimanje vlasti“, rekao je Petrović.

Na taj način su pokušali da pripreme javnost, i po rečima Petrovića, da amortizuju štetu ako mogući kompromitujući sadržaj iz zaštićene aplikacije bude objavljen, da mogu da kažu: „Eto, zar vam nismo rekli da će se ovo desiti“.

On je rekao i da je „slučaj Belivuk pokazao da su vladajuća partija i kriminal jedno te isto, a da državne institucije služe kao kohezivni element i garant sigurnosti ove veze“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare