Predrag Petrović o Orliću kao šefu BIA: Sve je gore, imali smo Gašića, Vulina, pa bez direktora

Vesti 12. jun 202419:00 12 komentara
N1

"Imenovanje Vladimira Orlića za direktora BIA nije iznenađenje, jer je on verni partijski čovek, koji će pre svega sprovoditi Vučićevu volju", rekao je za N1 Predrag Petrović, direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Nije iznenađenje što je Vladimir Orlić imenovan za direktora BIA s obzirom na to da je on veran partijski čovek koji će sprovoditi pre svega volju predsednika Srbije Alkesandra Vučića, umesto da sprovodi bezbednosno obaveštajnu politiku Srbije“, rekao je Petrović.

On je objasnio da bi u „normalnim“ državama, to što Orlić nema nikakvo iskustvo u obaveštajnom radu možda i predstavljalo veliki problem, ali da kada je reč o Srbiji to svakako nije slučaj.

„Bilo bi dobro da na mestu direktora BIA bude neko ko ima iskustvo u bezbednosno-obaveštajnim poslovima, jer šef BIA treba da sprovodi bezbednosnu politiku države. Treba da bude okružen profesionalcima kako bi zajedno sprovodili takvu politiku. Međutim, ni to se neće dogoditi, jer i ti profesionalci u BIA postupaju pre svega po političkoj volji“, rekao je za N1 Petrović.

Kontinuitet odnosa koje Vučić ima prema bezbednosnim i državnim institucijama se, kaže Petrović, vidi još od imenovanja Aleksandra Đorđevića za direktora BIA.

„Đorđević je, kako je govorio tada Vučić, njegov kolega sa studija. Aleksandar Vučić ga je faktički inaugurisao i govorio je za njega da je vrsan pravnik. Od Đorđevića pa do danas je sve gore. Imali smo Gašića, pa Vulina, pa jedno vreme nismo imali direktora BIA, što pokazue da ti profesionalci u BIA  mogu da rade i bez direktora, jer su u direktnom kontaktu sa političkim vrhom i postupaju po njegovoj volji“, naveo je Petrović.

Međutim on podseća na to, i da je upravo pre izbora Đorđevića, ta jako važna bezbednosna institucija bila bez direktora i to zahvaljujući Vučiću, kako se sam u to vreme hvalio.

„Vučić je već tada počeo da pokazuje želju za vaninstitucionalnom moći. On je u to vreme bio prvi potpredsednik vlade i javno je saopštio da upravo on koči imenovanje novog direktora BIA. Već tada je sve ukazivalo na to da će sva moć instutucija biti izmeštena iz njih i da će se neformalnim kanallima sliti u Vučićeve ruke“, objasnio je Predrag Petrović.

On ističe i da Prema Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, Savet za nacionalnu bezbednost samo daje mišljenje o imenovanju direktora BIA koje nije obavezujuće, već je samo savetodavnog karaktera.

„Ali time što je upravo saopšteno iz Saveta da je data saglasnost, a ne iz Vlade posle imenovanja, šalje se poruka da iza Orlića čvrsto stoji Vučić, a što pokazuje njegov odnos prema bezbednosnim institucijama“, zaključio je za N1 Petrović.

Prema zakonu o BIA radom agencije rukovodi direktor koga postavlja i razrešava Vlada.

Podsećamo, Savet za nacionalnu bezbednost dao je na današnjoj sednici saglasnost da funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić bude imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare