Predstavnici stare i nove vlade položili vence na mesto ubistva Đinđića

Vesti 12. mar 202109:43 > 14:36 163 komentara

Premijerka Ana Brnabić je, zajedno sa ministrima, položila venac kod ulaza u Vladu Srbije, na mestu gde je pre 18 godina ubijen Zoran Đinđić, prvi premijer Srbije posle smene Slobodana Miloševića i pobede opozicije na izborima. Nešto kasnije, vence su na istom mestu položili i Zoran Živković, prvi premijer posle ubijenog Đinđića, i članovi njegovog kabineta.

Na traci na vencu koji su položili članovi aktuelne Vlade Srbije bili je ispisano „Dr Zoranu Đinđiću – Vlada Republike Srbije“.

U 12.25, u vreme kada je na Zorana Đinđića pucano, i političari koji su bili članovi njegovog kabineta položili su vence kod zgrade Vlade Srbije.

Na mestu gde je prvi demokratski izabran premijer ubijen, cveće su, pored ostalih, položili nekadašnji ministri Slobodan Milosavljević, Kori Udovički, kao i Zoran Živković, koji je na premijerskom mestu nasledio Đinđića.

Povezane vesti

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada Miloševićevog režima 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS).

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a Srbija se otvorila prema svetu.

Politička pozadina ubistva Đinđića, koji je bio prvi demokratski premijer Srbije, nije istražena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare