Predsednik Albanije podržao Kurtija: Nezavisnost Kosova nepovratna

Vesti 15. avg 202223:09 10 komentara
Bajram Begaj
REUTERS/Florion Goga

Predsednik Albanije Bajram Begaj je tokom susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, izrazio podršku odlukama vlade Kosova o reciprocitetu prema Srbiji i čestitao premijeru na obazrivosti i smirenosti u vezi sa dešavanjima od 31. jula, saopšteno je iz vlade Kosova.

„Albanski šef države ponovio je i da je nezavisnost Kosova nepovratna i istakao podršku stavovima Kosova u dijalogu sa Srbijom, koji bi, kako je rekao, trebalo da bude zaključen konačnim sporazumom usredsređenim na međusobno priznanje“, dodaje se u saopštenju.

Begaj i Kurti su međusobne odnose dve zemlje ocenili odličnim, u skladu sa demokratskom orijentacijom, zajedničkim ciljem članstva u Evropskoj uniji i jačanja severnoatlantskog saveza.

Kurti je sa svoje strane čestitao Begaju na izboru za predsednika Albanije i podvukao značaj otvaranja pregovora sa Evropskom unijom i ponovio posvećenost i spremnost za nastavak saradnje, kao i dalje produbljivanje i proširenje odnosa dve zemlje.

Takođe, kako je saopšteno, Kurti je istakao značaj podrške Albanije u procesima članstva Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir, Jadranskoj povelji, Savetu Evrope i aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji.

Saopšteno je da je govoreći o konkretnoj saradnji bilo reči o značaju projekta za prugu Drač-Priština, posebno o ulaganjima u odbranu i bezbednost, kao i pitanju suvereniteta, za šta je zatražena saradnja obe zemlje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare