Petković: Koordinator RIK i vozači kamiona pušteni, vraćaju se za Beograd

Vesti 15. jan 202208:40 > 12:2527 komentara
Kosovo mapa
Shutterstock

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su koordinator Republičke izborne komisije (RIK) i vozači kamiona koji su prevozili referendumski materijal na Kosovo pušteni i da se vraćaju u Beograd.

Dva vozača kamiona sa materijalom neophodnim za održavanje refenduma i koordinator RIK Marko Janković privedeni su u petak oko 22:30 na prelazu Meredare.

Oni su privedeni, umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ih na 140 biračkih mesta, rekao je Petković za RTS.

Prema Petkovićevim rečima, njima su oduzeti mobilni telefoni i odvedeni su u kosovsku policiju u Lužanima, desetak kilometara od Merdara ka Podujevu.

Povezane vesti:

Dodao je da je Beograd sinoć poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića i da su oni oslobođeni.

Petković kaže da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku rekao da su prekršeni svi sporazumi, dok se, tvrdi, šef OEBS Majkl Davenport nije javio na telefon.

Naglasio je da se zaplenjeni refrendumski materijal još nalazi na administrativnom prelazu Merdare i da OEBS još može da ga distribuira kao što su se obavezali dogovorom od 22. decembra.

„Zapad može da izvrši potreban pritisak. Očekujemo od OEBS da podeli referendumski materijal. Srbima se krše osnovna ljudska prva i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima“, naveo je Petković.

Kaže da je u jučerašnjem razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba na Kosovu poručeno da je potrebno da obezbedimo mir i da prestanu napadi na Srbe.

„Srbi na Kosovu Metohiji poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu“, dodao je Petković.

Predsednik RIK: Privođenje bez ikakvog pravnog osnova

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je na sednici RIK obavestio članove o privođenju koordinatora RIK na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije.

„U obavezi sam da vam saopštim, da nas je naš kolega i koordinator RIK za KiM, Marko Janković obavestio da su ga pripadnici Kosovske policije priveli, prilikom prevoza izbornog materijala na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova“, navodi se u izjavi Dimitrijevića.

On je rekao da se koordinator RIK nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal za glasanje na predstojećem referendumu na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS na KiM i da se, prema poslednjim informacijama, nalazi se u mestu Lužani, 15 kilometara od administrativnog prelaza Merdare.

„Takođe, pripadnici Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Markovog vozača“, kaže Dimitrijević.

Dodaje da je materijal trebao da bude predat predstavnicima misije OEBS, koja je na KiM kao i u proteklim izbornim ciklusima organizovala vršenje izbornih/referendumskih radnji.

„Pravo izjašnjavanja građana na republičkom referendumu je jedno od najvažnijih građanskih prava, koje na ovaj način privremene institucije na KiM ne poštuju“, zaključio je Dimitrijević.

Policija Kosova: Na Merdaru zaustavljeno unošenje materijala za referendum

Policija Kosova je saopštila da su „sinoć oko 22.00 sata na prelazu Merdare kontrolisana tri vozila srpskih registarskih oznaka u kojima je pronadjen štampani materijal za koji se sumnja da je za referendum koji o ustavnim promenama organizuje Srbija“.

„Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak na Kosovo ovog materijala koji se prevozio bez odgovarajuće dozvole. U saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, dva prevozna sredstva (kamiona) su upućena nadležnom carinskom organu, dok su se lica nakon obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom“, navodi se u današnjem saopštenju

U saopštenju se dodaje da će se slučaj dalje voditi u saradnji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima.

Predstavnici i vlasti i opozicije na Kosovu su se prethodnih dana javno izjasnili da su protiv održavanja referenduma o promeni Ustava Srbije na teritoriji Kosova. Oni su naveli da „otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse“.

Komentari

Vaš komentar