Kostić se neće kandidovati za novi mandat predsednika SANU

Vesti 18. nov 202212:05 > 12:39 12 komentara
Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić saopštio je da se neće ponovo kandidovati za mesto predsednika ove institucije.

„Ovo je moje poslednje obraćanje. Nakon osam godina, svojom voljom i bez ikakvih pritisaka, nalazim da bi svaki moj pokušaj produženja vršenja ove funkcije, uz potpunu neizvesnost da li bi me akademici uopšte ponovo uzeli u obzir, bio nametljiv, preteran ili bez trunke pristojnosti. Jednostavno, vreme je za druge“, rekao je Kostić.

Obraćajući se na svečanosti povodom Dana SANU, on je rekao da u ovu instituciju i njenu budućnost veruje više nego u trenutku kada je funkciju preuzeo, te poručio da politika mora ostati van SANU.

Kostić je rekao da će Srpska akademija nauka i umetnosti nastaviti da hoda, žuri, posrće, trči, pada ili maršira uporedo sa ovim narodom i ovom sredinom, koja ju je iznedrila, jer drugi narod i državu nemamo, poručio je predsednik SANU Vladimir Kostić na obeležavanju dana te institucije.

On je rekao da članovi SANU moraju ostati dosledni svojoj naučnoj i umetničkoj kompetentnost i slobodi, svom integritetu i poštenju, jer sluti da će Akademiji u relativno bliskoj budućnosti biti potrebna njihova odbrana.

„Za SANU ne treba brinuti, pod uslovom da savladamo besmisao sopstvene sujete i egoizma, koji ume, istina retko, da nas navede u zabludu da smo mi potrebniji SANU nego ona nama, a toga je bilo“, istakao je Kostić.

Vladimir Kostić izabran je 2019. godine po drugi put za predsednika SANU i njegov mandat će trajati do 2023. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare