Predsednik Saveta roditelja demantuje da se nastava u „Ribnikaru“ završava

Vesti 30. maj 202314:12 8 komentara
Fonet/ Aleksandar Barda

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević izjavio je danas da ta škola neće biti pretvorena u memorijalni centar i da školska godina neće biti završena 2. juna.

Đorđević je agenciji Beta kazao da su se pojavile netačne informacije da će nastava biti završena pre planiranog završetka školske godine i da će ta škola postati memorijalni centar.

„Savet roditelja se s predstavnicima Vlade Srbije dogovorio da se školska godina ne prekida i da jedan deo škole bude pretvoren u prostor za sećanje. Škola mora da ostane škola i ne sme da menja namenu. Na nastavu dolazi 850-900 đaka od ukupno 1.070. Bilo je predloga da škola postane memorijalni centar i da se školska godina završi 2. juna, ali je 95 odsto roditelja odbilo te predloge“, rekao je Đorđević.

Naveo je da Savet roditelja nastavlja pregovore s Vladom Srbije o ispunjenju svih zahteva koji su definisani 8. maja.

POVEZANE VESTI

Đorđević je tokom dana u saopštenju naveo da mu je na sastanku Saveta roditelja održanom 29. maja dato puno poverenje (30 glasova protiv razrešenja, 1 glas za razrešenje, 3 uzdržana, 3 člana Saveta je napustilo sastanak pre glasanja). Takođe je, navodi, usvojena je odluka o razrešenju Bojane Nedeljković sa mesta zamenika predsednika Saveta roditelja (31 glas „za“, 3 uzdržana glasa) i odluka o postavljanju Jelene Radulović za zamenika predsednika Saveta roditelja (30 glasa „za“ i 4 uzdržana glasa).

„Zahvalni smo Vladi Srbije na ostvarenoj direktnoj komunikaciji sa posvećenim timom sa kojim nastavljamo da radimo na pronalaženju najboljeg mogućeg rešenja za sve učenike, nastavni kadar i roditelje OŠ ‘Vladislav Ribnikar'“, naveo je Đorđević.

On je takođe izneo i, kako je rekao, mišljenje velikog broja dece.

„Ona su u ovoj nezapamćenoj tragediji pametnija od svih nas. Mnogi od sinoć plaču za svojom školom. Oni žele da idu u svoju školu, neće da je napuste i neće da dozvole da ih jedan K.K. sve pobedi! Po njihovom mišljenju bilo kakvo drugo rešenje osim sedenja u njihovim klupama bila bi pobeda zločina nad svima njima i nad svima nama“, navodi se u saopštenju Đorđevića.

Savet roditelja se, navodi Đorđević, nakon saznanja o navodnim odlukama koji se tiču prekida nastave u „Ribnikaru“, obratio državnim organima sa dopisom i zahtevima, a oni su:

1. Savet roditelja zahteva od državnih organa da omoguće da za sve učenike koji to žele, nastavna školska godina traje po planu rada škole i školskom kalendaru u objektu škole. Savet roditelja je apsolutno protiv inicijative da se školska godina završi za svu decu, koja žele da idu u školu.

2. Savet roditelja insistira na potpunom ispunjenju svih zahteva koje je usvojio Savet roditelja na sednici 9. maja, uključujući i hitnu rekonstrukciju škole bez promene namene objekta, uz apsolutnu podršku inicijativi da se obeleži sećanje na žrtve. Zahvalni smo Vladi Srbije na dosadašnjem angažovanju na ispunjenju naših zahteva i očekujemo brzo rešavanje ostalih.

3. Za svaki eventualni budući zahtev koji se tiče promene načina održavanja nastave u školi „Vladislav Ribnikar“ neophodno je konsultovati Nastavničko veće i Savet roditelja. Savet roditelja daje punu podršku nastavnom kadru OŠ „Vladislav Ribnikar“.

4. Zahtev da se što pre na uvid stavi kopija Zapisnika vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom škole.

Podsetimo, u školi na Vračaru učenik K.K. ubio je 3. maja osam đaka i portira, dok je u međuvremenu od povreda preminula još jedna devojčica. Petoro đaka i jedan nastavnik oporavljaju se od povreda.

Zbog tragedije u školi na Vračaru, niko iz državnog sistema nije smenjen ili podneo ostavku zbog moralne ili objektivne odgovornosti, osim ministra prosvete Branka Ružića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare