Predsednik se setio ekologije – prvi put vratio zakon, pisanje kreće ispočetka

Vesti 24. jul 202119:18 > 20:10 46 komentara

Prvi put od kako je došao na čelo države 2017. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da jedan zakon ne potpiše, odnosno da ga vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Ministar, čiji su saradnici pisali sporan Zakon o vodama, Branislav Nedimović, sada kaže za N1 da "ko radi taj i greši" i da će se sve raditi ispočetka.

Dva dana rasprave, bez amandmana i bez gotovo ijedne kritike. I bez glasa protiv, 171 „za“.

„Konstatujem da je Narodna skupština većinom glasova usvojila Izmene i dopune Zakona o vodama“, rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Dan kasnije, na pitanje da li će potpisati zakon koji kritikuju gotovo sve ekološke organizacije, predsednik je bio neodređen.

Povezane vesti:

„Ne pada mi napamet da vam se dodvoravam, ako je nešto u skladu sa Ustavom potpisaću, ako nije – neću da potpišem“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nedugo zatim, odlučio je da ne potpiše. Da li to znači da nije znao šta piše ministar iz njegove stranke, šta usvaja Vlada u kojoj SNS ima najviše ministara i šta usvaja Skupština sa ubedljivom većinom poslanika Srpske napredne stranke? Šta god da je istina, ministar Branislav Nedimović za N1 kaže da je na predlog njegovog ministarstva Vlada u petak povukla zakon.

Priznaje i da su pogrešili i da će sada poštovati proceduru.

„Predsednik je vratio zakon Skupštini, mi smo u skladu s tim reagovali i sada smo spremni da ponovo uđemo u čitav ovaj proces“, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

N1: Kako se osećate povodom toga što Vam je predsednik prvi put u mandatu vratio jedan zakon?

„Ko radi, taj i greši, pa tako i mi. Mi smo spremni da ispravimo sve nedostatke koji postoje. Javna rasprava će sigurno da doprinese boljim i kvalitetnijim rešenjima“, dodaje Nedimović.

Da li je mogće da je tek Vučić, posle više stotina nadležnih ljudi koji su ga čitali, video da nije u skladu sa Ustavom? Naravno da ne, odgovara profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković. Ona misli da je odluka pre sveg populistička.

„Pitanje voda se izgleda pojavilo kao vrlo važno i za fokus grupe, odnosno javno mnjenje i to je njemu izgleda za sada pokazalo pred izbore, a znamo da će uskoro izbori, mora malo da popusti na temama kao što su ekologija i javna dobra“, smatra profesorka Stojković.

Stručnjaci su i pre i posle usvajanja zakona apelovali, ali njih do sada niko nije čuo. Zakon je po hitnom postupku i bez javne rasprave usvojen, a da je stupio na snagu omogućio bi davanje u zakup vodnog zemljišta direktnom pogodbom.

„To nije smelo da se desi, jer taj zakon, da je prošao pravu proveru i javnu diskusiju, ne bi došao dotle. Očigledno je i to je moje mišljenje, da je postojala prikrivena namera da se da se što lakše radi sa stvarima koje su narodna imovina“, kaže geolog Branislav Božović.

A vode to jesu, priznaje i ministar Branislav Nedimović, koji je za N1 rekao i da će javne rasprave o izmenama i dopunama Zakonu o vodama početi na jesen. Zainteresovane strane najavljuju svoje učešće, u nadi da će zakon biti bolji, a ministar kaže da će ih, iz drugog puta, slušati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare