Predsednik Senata Francuske: Zalažemo se za punu primenu Briselskog sporazuma

Vesti 24. nov 202221:33 3 komentara
Michel Euler / POOL / AFP

Članovi Odbora za spoljne poslove i za evropske integracije Srbije i delegacija Senata Francuske istakli su u Beogradu važnost primene Briselskog sporazuma i njegove najznačajnije odredbe - formiranja Zajednice srpskih opština.

Sagovornici su ocenili i da je regionalna saradnja, kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, kao i kroz Berlinski proces, od izuzetne važnosti za zapadni Balkan.

Na sastanku je istaknuto da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU, te konstatovano da proces evropskih integracija Srbije predugo traje i da je potrebno da ta zemlja dobije neke konkretne pozitivne signale od EU, objavljeno je na sajtu Skupštine Srbije.

Delegaciju Senata Francuske, koja je u zvaničnoj poseti Srbiji, predvodi predsjednik Žerar Larše, koji je istakao da je članstvo Srbije, kao i celog zapadnog Balkana u EU, u obostranom interesu.

Larše je naglasio da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine neophodna kako bi se prevazišle tenzije, omogućio razvoj ovog regiona i uklonile prepreke na njegovom evropskom putu.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović rekao je da je za Srbiju neprihvatljivo priznavanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova, kao i članstva u UN, kao i da se nastoji strpljivo, kroz pregovore, doći do normalizacije odnosa.

Larše je razgovarao i sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, koji je potom novinarima rekao da su razgovarali o teroru sa kojim se svakodnevno suočavaju Srbi sa Kosova i Metohije, kao i o tome da Zajednicu srpskih opština čekaju 10 godina.

Larše će se sutra sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare