Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja Šinzu Abeu, Bočeliju, Piksiju…

Vesti 28. jun 202219:10 > 23:56 65 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da na Vidovdan, kada se, kako je rekao, uvek postavljalo pitanje da li je važnija hrabrost ili mudrost, on bira put mudrosti umesto puta "velike kuraži". "Na Vidovdan su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu, iskonske, danas bi rekli evropske, a svakako srpske vrednosti", poručio je na svečanosti na kojoj je uručio Vidovdanska odlikovanja zaslužnima.

Navodeći da je Vidovdan „najvažniji simbol na našem nacionalnom nebu“, Vučić je na svečanosti povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika u drugom mandatu, kazao da Srbija mora da gleda u Evropu radi „budućnosti naše dece“ ali i da istovremeno sačuva samosvojnost i pravo da ima mišljenje koje kako je rekao, ne mora svima da se svidi.

„Valjda je i to Evropa, različitost i pravo na drugačije mišljenje“, rekao je Vučić na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu.

Ocenio je da je lakše reći da se treba držati hrabrosti ali i dodao da građani moraju znati da plate i penzije dobijaju zahvaljujući, kako je rekao, pameti, mudrosti i privlačenju investicija.

„Srbija danas koraća brzo napred, usudiću se da kažem brže nego ikad u istoriji. Srbija će biti uspešna zemlja koja je na evropskom putu ali koja se ne odriče tradicionalnih prijateljstava i koja nikom neće dozvoliti da ugrozi njenu nezavisnost“, kazao je Vučić.

On je ocenio da bi se uz istoriju kakvu je imao, srpski narod bez Vidovdana „odavno utopio u veće narode“.

„Za nas je Vidovdan najprecizniji način merenja vremena. Putokaz i zvezda čiji sjaj pratimo. Naši su preci na Vidovdan branili civilizaciju, kulturu i iskonske, neko bi danas rekao evropske, a svakako srpske vrednosti. Vidovdan je ideal i moralna vertikala“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je povodom praznika dodelio državna odlikovanja kako je rekao, najistaknutijim građanima i prijateljima Srbije koji su po njegovim rečima, simboli i putokazi koje treba pratiti.

Orden Republike Srbije sa lentom pripao je bivšem japanskom premijeru Šinzu Abeu za unapređenje odnosa dve zemlje, a orden Karađorđeve zvezde I stepena akademicima Vasiliju Krestiću i Svetislavu Božiću, episkopu budimskom SPC Lukijanu, novinarki Ljiljani Smajlović, kao i Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Srbiji i Gimnaziji u Čačku.

Priznanja su, između ostalih, dobili i selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Srbije, Dragan Stojković i Svetislav Pešić, britanski glumac Rejf Fajns, italijanski tenor Andrea Bočeli i portugalska fado pevačica Mariza.

Svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri Vlade Srbije, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović, bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Milan Milutinović, kao i crkveni velikodostojnici.

Vidovdan je zvanični državni praznik u Srbiji.