Predsednik Srbije za uvođenje obaveznog vojnog roka

Vesti 12. avg 202221:41 > 21:52 152 komentara
Arhiva / Ministarstvo odbrane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom navoda o otvaranju ruske vojne baze u Srbiji, da Srbiji nisu potrebne bilo čije vojne baze, kao i da je on lično za uvođenje obaveznog vojnog roka i to kratkog, ali da je to odluka koja zavisi od Skupštine Srbije.

„Srbiji nisu potrebne bilo čije vojne baze. Srbija će da čuva svoju vojnu neutralnost. Srbija će da gradi svoja savezništva. Neće se stideti dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom, SAD i EU, ali će sama da brine o sebi“, istakao je večeras Vučić u intervjuu za TVPrva.

On je dodao da će vojnicima u Srbiji plate biti povećane oko 25 odsto od 1. januara 2023. godine.

„Oni koji imaju danas 60.000 dinara imaće oko 75.000. To je na godišnjem nivou tri plate više, kao 15 plata da prime danas“, istakao je Vučić.

On je dodao da je cilj da se motivišu ljudi da rade u Vojsci.

„Imamo slabu popunjenost prve i druge brigade. Beograd i Vojvodina nam u tom smislu ne postoji, nama Vojsku čini jug Srbije, imate treću i četvrtu brigadu od Vranja do Kraljeva, to vam je Vojska Srbije“, rekao je Vučić i dodao da očekuje „strašan bum u Vojsci“.

Govoreći o vojnom roku, rekao je kako on smatra da bi trebalo da bude tri meseca ili 100 dana.

Vučić je ponovo najavio povećanje penzija između 19,3 i 20,2 odsto.

Bez optimizma uoči sastanka sa Kurtijem

Vučić je izjavio da nije optimističan, već realističan u pogledu sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu 18. avgusta.

„Uopšte nisam optimističan“, poručio je Vučić u intervjuu na televiziji Prva.

On je rekao da u Brisel ide s dobrom voljom da razgovara i da ukaže na opasnost određenih ideja.

Vučić je rekao da Prištini nije cilj da Beograd prihvati RKS tablice, već da se ukinu KM tablice, a da na to nemaju nikakvo pravo.

Na pitanje šta je Beograd dobio odlaganjem mera oko registracionih tablica do 1. septembra, Vučić je rekao da ne zna, ali da je kad god se može dobro odložiti nesreću i zahvalio SAD na pomoći.

Cilj je, kako je naglasio, da se sačuva mir i da se ne dogodi da se neko na traktorima i u kolonama vraća u Srbiju.