Vučić o ubrzanom putu ka EU i pitanju Kosova: Besplatan sir samo u mišolovci

Vesti 19. maj 202218:47 > 21:49 104 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, na pitanje novinara nosi li probleme za nas ubrzano približavanje EU i da li to znači priznanje Kosova, odgovorio je porukom - da se besplatan sir može dobiti samo u mišolovci.

Povezane vesti

„Ako mislite da sir dobijate za džabe – nikada ga nećete dobiti, jer besplatan sir postoji samo u mišolovci – da naučite nešto od starca u politici. Ali to nisu stvari koje mi ne znamo, postoje stvari u pristupu EU, ovde nije reč o priznanju, već o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji – to je nešto što znamo otkad se nalazimo na evropskom putu i to nije nikakva novost za nas…

Nego da budemo dovoljno fer prema sebi – odavno smo mi priznali da želimo da budemo deo EU, da to tražimo, da je to naša molba i zahtev, ali takođe je njihov zahtev, i pre davanja statusa kandidata, bio postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom i nemoj više niko da se pravi lud u ovoj zemlji da ne zna da je to tako“, poručio je Vučić.

Povodom izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je rekao da Evropa ima obavezu prema svim zemljama Zapadnog Balkana i da je njihovo članstvo strateški ineteres Brisela, Vučić kaže da će Šolc sredinom juna doći u Beograd i da će to biti važna poseta za Srbiju.

Dodao je da je sasvim siguran da štagod bude predlog EU za Srbiju, da li ubrzano članstvo ili inicijativa o stvaranju geopolitičke zajednice, kako predlažu Mišel i Makron, da će taj predlog biti usaglašen od dve ključne zemlje EU – Nemačke i Francuske.

„Neće biti gladi u Srbiji, problem energenti“

On je rekao i da što se tiče naših unutrašnjih stvari nema snage da odgovara na besmislice i istakao da nije tačno da je u nedavnom obraćanju rekao da će biti gladi u Srbiji, već da će je biti u svetu.

„Biće gladi u svetu“, rekao je Vučić i dodao da će i u Srbiji biti više problema – od energenata, od nafte, preko gasa do električne energije.

„Ljudi su našoj zemlji naučili da mi to imamo i da je obaveza države da se to dogodi, a nema veze šta se zbiva oko nas…Oko nas se zbijaju neverovatne tektonske promene na nivou sveta i ova zima će biti zaista jedna od najtežih i zato je važno da imamo najbliži odnos sa EU“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare