Predsednik UST očekuje istragu u pravcu pomagača i logistike Belivukovoj grupi

Vesti 05. feb 202113:42 1 komentar
Nova.rs/Vesna Lalić

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović očekuje da dalja istraga kriminalnih aktivnosti grupe Veljka Belivuka bude usmerena na pomagače, odnosno one koji su osumnjičenima pružali logističku podršku, prenosi RTV pozivajući se na agenciju Tanjug.

„Takođe i na one koji su na drugi nezakonit način pogodovali licima za koje se sumnja da su članovi organizovane kriminalne grupe, konkretno na pojedine pripadnike policije, bezbednosnih službi, ali i na pravosuđe“, precizirao je Stefanović.

Pitanja na koja bi taj „krak“ istrage trebalo da odgovori, prema rečima Stefanovića, jeste da li je bilo ometanja nekih drugih istraga, prikrivanja dokaza, izricanja krivičnih sankcija ispod zakonskog minimuma u situacijama kada nije bilo olakšavajućih okolnosti.

Takođe, kako je dodao, i da li su neki pripadnici godinama odlagali odlazak na izdržavanje višegodišnjih zatvorskih kazni i ko im je to omogućavao.

Poredeći sličnosti i razlike Belivukove grupe sa nekadašnjim „zemunskim klanom“, Stefanović ukazuje da su obe grupe bile organizovane da vrše teška krivična dela.

Njihova osnovna razlika, kako primećuje, ogleda se u tome što „zemunski klan“ nisu činili pripadnici navijačkih grupa, dok pripadnici Belivukove grupe u većini to jesu.

Zemunski klan je, kako dalje podseća, u svom sastavu imao i pripadnike policije, specijalnih jedinica MUP-a, bezbednosnih službi i to od policijskih stanica do samog vrha policije, podseća Stefanović.

„Grupa Veljka Belivuka, uz poštovanje pretpostavke nevinosti, za sada nema uhapšenih pripadnika državnih organa, ali postoje indicije da su imali podršku pojedinih pripadnika bezbezbednonih službi i policije zbog načina prikrivanja izvršenih krivičnih dela“, ukazuje je predsednik strukovnog udruženja.

Međutim,kako zaključuje, u oba slučaja radi o dobro organizovanim kriminalnim grupama koje su vršile ubistva na svirep način, otmice, iznude, trgovale narkoticima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare