Predstavljen dosije o Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, činili zločine u Srebrenici

Vesti 23. mar 202314:36 60 komentara
AFP

Pripadnici Srpske dobrovoljačke garde (SDG), čiji komandant je bio Željko Ražnatović Arkan, učestvovali su i u ubistvima Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine, izjavila je istraživačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Jovana Kolarić prilikom predstavljanja dosijea te organizacije o SDG.

Prema podacima Fonda, SDG je imala više od 4.000 pripadnika, koji su odgovorni za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ali niko zbog toga nije u Srbiji procesuiran.

Srpska policija i vojska su snabdevale SDG oružjem i opremom, rečeno je tokom promocije dosijea, uz konstataciju da ta jedinica više ne postoji.

Navedeno je da su policijske i vojne snage u Srbiji, Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj znale za ubistva, silovanja i pljačke pripadnika SDG, ali da niko nije regovao.

Štab SDG se nalazio u Ražnatovićevoj kući u Ulici Ljutice Bogdana u Beogradu, a centar za regrutaciju u Erdutu, izjavila je istraživačica FHP Jovana Kolarić.

Prema njenim rečima, policija je imala podatke o ubistvima civila u Erdutu.

Jovana Kolarić je navela da je SDG odgovorna za ubistva nekoliko desetina civila u Bijeljini i Zvorniku 1992. godine, kao i da je bila angažovana 1994. na području Velike Kladuše, a sledeće godine u drugim delovima BiH.

Pripadnici SDG su učestvovai i u ubistvima Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine, izjavila je Jovana Kolarić. Navedeno je da je više pripadnika SDG bilo angažovano u Jedinici za specijalne operacije.

Izvršna direktorka FHP Ivana Žanić je rekla da Tužilaštvo za ratne zločine vodi računa da pokreće što manje optužnica.

Komentari (60)

Vidi sve komentare