Predstavnica OEBS-a: Suđenje za ubistvo Ćuruvije test za sistem i demokratiju

Vesti 03. mar 202313:30 3 komentara
N1

Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro izjavila je u intervjuu za Cenzolovku pred suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije da će taj proces biti snažan test za pravosudni sistem i demokratiju u Srbiji.

Ona je rekla da se mora prekinuti „opasan krug zločina i nekažnjivosti“, piše Cenzolovka.

„Kada je reč o ovako velikom slučaju, u koje je srpsko društvo usmerilo pažnju, moramo osigurati da pravda ide u dobrom pravcu. Ukoliko ne, definitivno može da dođe do nepoverenja u čitav pravosudni sistem i institucije“, rekla je Ribeiro.

Upitana o tome što nema optužnice za ubistvo novinara Milana Pantića iz 2001. godine, što nisu razjašnjene okolnosti smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović, što niko nije osuđen za pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića i što nije završeno suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, Ribeiro je rekla da su svi ti slučajevi zabrinjavajući i da moraju biti istraženi.

„Svako ubistvo koje nije rešeno je strašna poruka koja se prenosi u celom regionu, i u tome ste aposlutno u pravu. To nije samo poruka u određenoj zemlji, već je poruka koja se širi – ako oni ne mare za novinare, zašto bismo mi to radili? Takva poruka pojačava problem“, rekla je Ribeiro.

Apelacioni sud u Beogradu otvoriće u ponedeljak, 6. marta završni pretres u procesu protiv optuženih za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine. Pretres predstavlja uvod u završnicu suđenja četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti – Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku (u bekstvu) za ubistvo Ćuruvije.

Istraga o ubistvu trajala je 16 godina, a suđenje optuženima počelo je u junu 2015.

Veće Specijalnog suda za organizovani kriminal donelo je dve prvostepene presude, kojima su optuženi proglašeni krivim i osuđeni na po 30, odnosno 20 godina zatvora, dok je kao neposredni izvršilac ubistva presudama označeno NN lice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare