Predstavnica OEBS: Brine me salva pretnji medijskim radnicima u Srbiji

Vesti 29. apr 202210:08 7 komentara
N1

Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribejro izrazila je zabrinutost zbog nedavnih napada na medijske radnike u Srbiji i pozvala nadležne organe da preduzmu efikasne mere za identifikaciju i krivično gonjenje svih odgovornih.

Pročitajte još:

„Sve više me brine poslednja salva pretnji i optužbi na račun medijskih radnika u Srbiji. Takve ciljane antimedijske manifestacije – koje su prečesto direktna odmazde za rad novinara – imaju zastrašujući efekat, ne samo na njihovu sposobnost da služe javnosti u demokratskom društvu, već i na njihovo fizičko i psihičko blagostanje“, navela je Ribejro.

U saopštenju se navodi da je proteklih dana više novinara i drugih medijskih radnika bilo izloženo pretnjama nasiljem, verbalnim napadima i optužbama da su strani plaćenici i „izdajnici“ i podseća na pretnje i uvrede koje su upućene novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću, zaposlenima u listu Danas, na portalu Nova.rs i televiziji N1.

Predstavnica OEBS je pozdravila brzu reakciju tužilaštva koje je, navodno, pokrenulo krivične postupke zbog prijavljenih pretnji zaposlenima na televiziji N1 i u listu Danas, ali i pozvala srpske vlasti da učine sve da okončaju nekažnjivost zločina protiv medija pred zakonom.

„Svi slučajevi pretnji i napada na medijske radnike moraju biti dočekani oštrom osudom i procesuirani na brz i sistematičan način“, naglasila je.

Ribejro je dodala da „to nije samo od vitalnog značaja za osiguranje bezbednosti medijskih radnika, već i za povećanje poverenja i kredibiliteta u važnost nezavisnog novinarstva u zemlji“ podsetivši da su se „države učesnice OEBS 2018. obavezale na efikasne mere za okončanje nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima“, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare