Predstavnica Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta UNESKO

Vesti 26. nov 202112:27 > 12:47 10 komentara
MSP

Stalna predstavnica Srbije pri Unesku, ambasadorka Tamara Rastovac Siamašvili, izabrana je za predsedavajuću tog Izvršnog saveta tog tela, na period od dve godine.

Povezane vesti:

Od 58 članova Izvršnog saveta za izbor Tamare Rastovac Siamašvili glasalo je 56, dok su dva člana bila uzdržana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasadorka Tamara Rastovac Siamašvili će u naredne dve godine koordinirati i usmeravati rad Izvršnog saveta, koji je, uz Generalnu konferenciju, jedno od dva glavna organa Uneska.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je Tamari Rastovac Siamašvili, istakavši da je ovim izborom Srbiji i njoj lično učinjena velika čast.

„Veliki uspeh za našu Srbiju i srpsku diplomatiju, takođe velika čast za naše ministarstvo i našu ambasadorku“, rekao je Selaković naglasivši da je ovo prvi put da Srbija dobije ovako visoku poziciju u toj međunarodnoj organizaciji.

Izvršni savet se sastoji od 58 izabranih država članica Uneska, koje imaju četvorogodišnji mandat i sastaje se dva puta godišnje (prolećno i jesenje zasedanje). Srbija je od 2015. godine u sastavu Izvršnog saveta, a podnela je kandidaturu za članstvo u ovom telu i za period 2023-2027. godine, dodaje se u saopštenju.