Predstavnici EP: Vlasti Srbije da osiguraju bezbednost na protestima

Vesti 03. jun 202317:54 10 komentara
Protest "Srbija protiv nasilja"
Dragan Mujan/Nova.rs

Predstavnici Evropskog parlamenta koji su boravili u Srbiji izdali su zajedničko saopštenje u kom konstatuju da mnogi građani nisu zadovoljni pravcem u kom se kreće politička kultura u državi.

„Zemlja je u stanju velike emocionalne uzmenirenosti i političke uzbune“, saopštili su kofacilitatori parlamentarnog dijaloga – evroposlanici Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec i bivši poslanici Knut Flekenštajn i Alojz Peterle, koji su bili u Srbiji od 1. do 3. maja.

U saopštenju se podseća da su ljudi u Srbiji bili duboko potreseni tragičnim ubistvima od 3. i 4. maja.

Mnogi građani su, kako se navodi, uznemireni zbog „brutalizacije“ diskursa u javnosti i u Skupštini Srbije.

„Dok se ovog vikenda u Beogradu organizuju protesti, ključno je da se svi ponašaju odgovorno, da bi građani mogli da mirno, bezbedno i bez dtraha iskažu mišljenje. Računamo na policiju i vlasti da ispune svoju dužnost i obezbede siguran prostor za ove proteste“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, posebnu odgovornost snose politički činioci.

„Pozivamo ih da budu svesni trenutka, da budu civilizovani, uzdrže se od govora mržnje, da one koji drugačije misle tretiraju sa dužnim poštovanjem i ljudskošću. Naročito pozivamo medije da se ponašaju odgovorno i objektivno, i poštuju profesionalne novinarske standarde i etiku“, navodi se u saopštenju.

Evroposlanici kažu i da parlament mora biti forum u kom se o budućnosti države debatuje i odlučuje ozbiljno, uredno i sa poštovanjem.

„Mnogi su primetili da kvalitet debata opada. Ovo je zabrinjavajuće“, navode kofacilitatori, koji su izrazili nadu da će se uskoro vratiti u Beograd i da će nastaviti parlamentarni dijalog sa svim političkim grupama u Skupštini Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare