Predstavnici Krokodila posetili Harkov, uručili humanitarnu pomoć

Vesti 06. jun 202207:21 > 07:22 17 komentara
N1

Predstavnici udruženja Krokodil, pokretača istoimenog književnog festivala u Beogradu, posetili su istočnoukrajinski grad Harkov i uručili humanitarnu pomoć - dva medicinska vozila, respirator, pelene i dohranu za prevremeno rođene bebe.

„Nakon 2.200 kilometara pređenih u rasponu od dva dana, iz Beograda smo preko Užgoroda, Žitomira i Kijeva napokon stigli na cilj našeg putovanja – istočnoukrajinski industrijski grad Harkov koji se nalazi neposredno uz samu granicu s Rusijom. U samom centru, u neobičnom i veoma živopisnom Lutkarskom pozorištu u kom od okupacije boravi osoblje zajedno s decom, susreli smo se s čuvenim ukrajinskim pesnikom Serhijem Žadanom koji nam je, u pratnji vojnika iz Bataljona Hartija (što na ukrajinskom znači „sporazum“ a ne „papir“ kao na srpskom) pomogao u poslednjoj etapi našeg putovanja. Zajedničkim smo snagama najpre odneli respirator, pelene i dohranu za prevremeno rođene bebe u Harkovski perinatalni centar. Potom smo jedno od dva medicinska vozila predali osoblju Urgentnog centra u tom gradu, dok je drugo vozilo odvezeno direktno sanitetu na liniji fronta koja se sada nalazi neposredno uz granicu s Rusijom“, napisali su na Tviteru predstavnici Krokodila, predvođeni piscem Vladimirom Arsenijevićem.

Dodali su da im je drago da su uspeli u nameri „da pomognemo ljudima ovde, a sama činjenica da se naš dan nastavio susretom s ljudima iz ukrajinskog Pen centra i dogovorom oko raspisivanja konkursa za rezidencijalne boravke ukrajinskih pisaca i kulturnih radnika u KROKODILovoj rezidenciji za pisce govori o tome da naša saradnja nikako nije gotova, naprotiv“.

„Sad smo u hotelu i konačno nakon dve praktično neprospavane noći (mislimo da) možemo pošteno da odspavamo, iako se čuje i vidi granatiranje grada u daljini“, naveli su „krokodilovci“.

Dodali su, uz haštegove #12do8 i #srbijauzukrajinu, i da su uzbuna za vazdušni napad, koja ih je prethodnog jutra probudila u Žitomiru, zapravo bile dve navođene rakete koje su u nedelju ispaljene na glavni ukrajinski grad Kijev.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte na stranici Rat u Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare