Predstavnici Srbije protiv nasilja i Nade potpisali dogovor sa ProGlasom o slobodnim izborima

Vesti 09. mar 202412:11 265 komentara

Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore.

„Danas 9. marta 2024. predstavljamo srpskoj javnosti dogovor za slobodne i poštene izbore. Potpisivanje ovog dogovora samo je početak stvaranja jednog širokog fronta koji treba da omogući minimum koji nam je uskraćen, a to su pošteni i slobodni izbori, kao preduslov slobodne i demokratske Srbije“, poručio je jedan od inicijatora ProGlasa, reditelj Dragan Bjelogrlić.

Glumica Svetlana Bojković pročitala je zahteve ProGlasa, neophodne za održavanje slobodnih i fer izbora.

Ova incijativa zahteva sprovođenje preporuka ODIHR ključnih za slobodne izbore, a kao poseban zahtev se ističe revizija biračkog spiska i njegova kontrola do izbora.

Takođe, zahteva se od javnog servisa da istinito i pravovremeno informiše građane o izborima kao i da svi učesnici budu ravnopravno zastupljeni u programu.

Fonet/Aleksandar Barda
Fonet/Aleksandar Barda
Fonet/Aleksandar Barda
Fonet/Aleksandar Barda
Fonet/Aleksandar Barda

Zahtevaju i da ponovljeni beogradski izbori budu održani u roku koji omogućava sprovođenje svih mera, kao i da svi drugi lokalni izbori budu održani istog dana kao i beogradski.

„Upozoravamo da beogradski izbori zakazani u kratkom vremenskom roku nedovoljnom za izmenu izbornih uslova neće biti pošteni, i na njih nećemo pristati“, naveo je ProGlas.

Dragan Bjelogrlić je kazao da je uprkos slučaju Male Krsne koji pokazuje da vlast nema nameru da poboljša izborne uslove, „dijalog o izbornim uslovima jedini ispravan put, svaki drugi mogao bi biti opasan po Srbiju.

„Ovo što danas činimo činimo u nameri da se takav scenario po svaku cenu izbegne i da ova zemlja postane zemlja normalnosti, u kojoj će izbori služiti samo tome da se vlast promeni u pravcu koji određuje istinska većina,  ali i većina koja ostale sugrađane neće nazivati izdajnicima i neprijateljima. Ovaj dogovor vidimo kao korak u tom pravcu“, poručio je Bjelogrlić.

Dodao je da Proglas ostaje veran svojim izvornim principima.

„ProGlas, kao ni njegovi osnivači, neće biti deo nijedne izborne liste ni predizborne koalicije“, istakao je.

Na poziv ProGlasa na sastanak su došli koalicija Srbija protiv nasilja i  NADA, kao što su i ranije najavili.

Inicijativa ProGlas pozvala je 7. marta sve stranke da formulišu dogovor o uslovima za fer i poštene izbore.

Povezane vesti

Ti uslovi, kako je navedeno, ticaće se sređivanja biračkog spiska i poštovanja preporuka ODIHR, kao i situacije u medijima, pre svega otvranja javnog servisa, kao i predstojećih beogradskih izbora koji su pred nama.

ProGlas je ukazao da ovo nije situacija koja treba da bude stranački obojena, već sistemski problem koji treba da se reši u Srbiji, s obzirom da postoje oni koji kažu da su ovo bili najčisitiji izbori do sad, ali i oni koji kažu da su bili neregularni.

Sama inicijativa će tokom marta ići kroz Srbiju i upoznavati građane sa svim tim.

Takođe, njihovi predlozi biće ponuđeni na potpis ne samo zainteresovanim političkim partijama, već i svim drugim činiocima koji misle da su izbori bili neregularni i nepošteni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare