Predstavnici vanparlamentarne opozicije izneli svoje zamerke evroparlamentarcima

Vesti 28. jan 202211:12 > 13:458 komentara
N1

U sedištu delegacije EU u Srbiji u toku sa razgovori evropskih posrednika sa vanparlamentarnom opozicijom. Na razgovore su došli i predstavnik PSG Natan Albahari, lider Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsednim DS Miodrag Gavrilović, iako su te partije u septembru napustile pregovore sa evropskim posrednicima i ne učestvuju u radu Privremenog nadzornog tela ze medije. Na razgovore sa posrednicima iz EP ne dolazi niko i SSP-a. Kako je rekao Dragan Đilas, on je javno poručio šta misli o tim ljudima, pa ga nisu ni pozvali. Poslanik Vladimir Bilčik izjavio je da će sutra detaljnije govoriti o razgovorima, ali je naveo da je danas bila dobra atmosfera na sastancima sa predstavnicima dela vanparlamentarne opozicije.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da je sastanak bio dobar i da Narodna stranka održava međunarodne kontakte, naročito sa predstavnicima EU.

„To je važno za našu zemlju, a nije bilo nikakvih bitnijih razgovora o izbornom procesu. Razmenili smo informacije šta se deilo, o ukupnim okolnostima u zemlji, nije ovo adresa na kojoj bi se rešavali problemi o izbornim uslovima. Do promene okolnosti može doći tek nakon 3. aprila ako građani izađu u velikom broju i pruže otpor pokušaju da im se nametne izborni rezultat koji ne reflektuje njihovu volju. Stranke će igrati važnu oulogu jer su jedine u stanju da organizovano kontrolišu na biračkim mestima, a spolja će pomoć doći tek nakon što pokažemo snagu, to do sada nismo učinili, a 3. april je prilika“, rekao je Jeremić.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan izjavio je da je na sastanku predstavnike Evropskog parlamenta izvestio o anomalijama u referendumskom procesu i da u toj stranci veruju da se u periodu do izbora u aprilu, kroz amandmane na predložene zakone, može učiniti da bude „manji haos“ tokom izbornog procesa.

POVEZANE VESTI:

Movsesijan je novinarima rekao da smatra da je zadatak evroparlamentaraca da, kroz proces dijaloga Beograda i Prištine, obezbede da Srbi na Kosovu imaju pravo glasa na aprilskim izborima, uz posredovanje misija EULEX i OEBS. Movsesijan smatra da evroparlamentarci mogu da obezbede da se, kroz pregovore sa vlastima u Srbiji, obezbedi „koliko-toliko“ regularan izborni proces.

Rade Veljanovski u ime Građanskog demokratskog foruma rekao je da se zbog ograničenog vremena nije mnogo razgovaralo o medijskoj situaciji, ali je najavio da će delegacija Evropskog parlamenta u 13 časova u Skupštini Srbije imati sastanak sa svim članovima Privremenog nadzornog tela za medije.

Veljanovski je rekao da bi i evroparlamentarci mogli da upute apel medijima da pozivaju sve političare u svoje emisije, a ne da to rade selektivno, ali i apel političarima da se odazivaju medijima.

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke je naveo primer sa referenduma da je tamo gde je opozicija imala kontrolore na glasačkim mestima 90 odsto glasova bilo za „ne“ u većim gradovima. Prema njegovim rečima, oni se zbog nedostatka vremena, odnosno samo dva meseca do izbora, protive uvođenju srednjeg nivoa izbornih komisija.

Podsetio je da bi, prema predloženim zakonima, trebalo da bude uspostavljeno 195 lokalnih izbornih komisija kojim bi se podnosili prigovori na izborni proces. Samofalov smatra da bi taj posao trebalo da nastavi da radi Republička izborna komisija (RIK), koja u svom sastavu ima pravnike sposobne da to rade u ovom kratkom vremenskom roku.

Oni su se založili i da jedan od zamenika sekretara RIK bude iz redova opozicije.

Potpredsednik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović izjavio je da su i posrednici u međupartijskom dijalogu iz Evropskog parlamenta razočarani, jer dogovor koji je bio postignut sa predstavnicima vlasti nije ispunjen na vreme, „pa je i njima neprijatno“. Gavrilović je rekao da nije ostvareno onih 16 tačaka koji su potpisane između opozicionih stranaka i vlasti, a pokazalo se i da ne funkcionišu nova privremena tela.

N1

Na ovaj način je pokazano i partnerima u Evropi i građanima Srbije da vlast nije spremna za razgovore, dijalog i ne drži svoju reč, zbog čega na izborima 3. aprila treba izabrati ljude koji stoje iza svojih obećanja, konstatovao je on.

On je dodao da predstavnici EP za njih nisu imali nikakve zahteve.

Funkcioner Pokreta slobodnih građana Natan Albahari rekao je da im je, iako ta organizacija nije potpisala sporazum, delegacija EP uputila poziv da bi čuli šta misle o samoj primeni tog sporazuma.

Albahari je rekao da su evroparlamentarce obavestili da, iako su preduzeti neki formalni koraci, nije ispunjeno ono što je ključno, pre svega u sferi medija, a posebno Radio-televizije Srbije.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da je poslanicima Evropskog parlamenta preneo da nije bilo napretka u poboljšanju izbornih uslova od njihove poslednje posete i da se sada stranke opozicije moraju uzdati u sopstvenu snagu i mogućnosti.

Oni su ljudi dali sve od sebe, ali nije uspelo, rekao je Zelenović i dodao da se koalicija „Moramo“, kojoj pripada i njegova stranka, sprema za izlazak na republičke i beogradske izbore, a da sa ostalim strankama opozicije razgovaraju o kandidatu za predsedničke.

Komentari

Vaš komentar