Predstavnici vlasti više i ne kriju da znaju za plan o uništenju SBB-a u Srbiji

Vesti 08. feb 202119:21 > 19:2520 komentara

Polako ali sigurno vlast otkriva da je dobro upoznata sa dokumentima koji prate ugovor Telekoma i Telenora, a koji pokazuju da je cilj uništenje SBB-a, United Media i kanala N1 i Nova S. Međutim, pravnici i ekonomisti upozoravaju da je ugovor protiv zakona Srbije, i da su dokumenti koji ga prate veoma bitni za dalje poslovanje.

Od toga da je u pitanju tržišna utakmica, preko toga da je u pitanju samo jezik, stigli smo do toga da je dokument do kojeg je došla N1 televizija, kako kaže predsednik Srbije, samo interni akt Telekoma.

POVEZANE VESTI:

„Voleo bih da je jezik drugačiji ali nemojte da zamerate Telekomu koji želi opstanak na tržištu“, poručivao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara N1.

Predsednik je završio prava, a u tom jeziku se krije kauza za zaključenje ugovora, podseća profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

„Zamislite ugovor koji zaključuju dvoje da bi uništili trećeg, a pri tom to zaključenje ugovora znači monopolski položaj, i ne samo to, nego emitovanje medijskih sadržaja i to preko jednog državnog preduzeća, kod nas je zabranjeno da država bude vlasnik medija“, upozorava ona.

Ministarka Gojković kaže da neće reagovati

N1

Mediji i vlasništvo nad medijima trebalo bi da budu briga Ministarstva za kulturu i informisanje. Međutim, nova ministarka Maja Gojković kaže da neće reagovati.

„Ne mogu da nađem nijednu zakonsku odredbu u kome bi ministar kulture ili Ministarstvo mogli da reaguju na tržišnu utakmicu između dva kablovska operatera ili tri sada već u ovom slučaju“, kaže Gojković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić takođe u dokumentima Telekoma ne vidi niša sporno.

„Nije pitanje slobode medija. To je pitanje tržišta telekomunikacija“, smatra predsednica Vlade.

Popović: U Americi bi otišli u zatvor

A kada su u pitanju telekomunikacije profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović ukazuje da upravo to postaje još jedan problem – ako se Telekom i Telenor nakon kablovske televizije, okrenu telefoniji.

„Vi onda dobijate kartel pravi pravcati koja će komisija za Zaštitu konkurencije staviti u fioku. U Americi bi svi koji su ga kreirali otišli u zatvor, ovde će dobiti samo bolje pozicije“, strahuje Popović.

Da u Srbiji niko neće u zatvor zbog kartelskog udruživanja nagoveštava predsednik koji kaže da je dokument koji je potpisao aktuelni ditektor Telekoma, zapravo interni.

„Unutrašnji akt preduzeća Telekom Srbija gde oni govore kako i na koji način da pobede svoju konkurenciju i ništa više“, tvrdi Vučić.

Screenshot

Podsećamo koji je Telekomov plan da pobede svoju konkurenciju:

„Ovo omogućava da se SBB potisne sa ovog tržišta, da Telekom Srbija bude stabilno broj jedan u maloprodaji fiksnog interneta, ali i da u veleprodaji ostvari značajan prihod u budućnosti. Što se tiče sadržaja, tj. naših TV kanala, kako se korišćenjem naše infrastrukture podrazumeva i korišćenje našeg sadržaja, omogućiće se potpuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United Media kanale. Samim tim, ugovorom za pomenutu uslugu se stavlja tačka na poslovanje United Media kao i SBB-a u Srbiji.“

Rakić Vodinelić: Ako je kauza nedopuštena, ugovor je ništavan

Vesna Rakić Vodinelić
Nova S/ Ivan Dinić

To nije nikakvo interno uputstvo, ukazuje Rakić Vodinelić.

„To je veoma jasna kauza ili osnov za zaključenje ugovora, kada zaključujete ugovor vi ga zaključujete sa određenim ciljem, kada primate na sebe određene obaveze, vi imate određenu pobudu. Ovde je pobuda jasna, vrlo retko ćete videti u obligacionom pravu da se tako jasno vidi kauza za zaključenje ugovora. Ona uopšte ne mora biti deo ugovora, a ako je kauza nedopuštena, ugovor je ništavan, a ona je nedopuštena kada je protivna prinudno pravnim propisima, javnom poretku Srbije i protivna dobrim poslovnim običajima“, objašnjava ona.

Po dobrim poslovnim običajima direktor Telekoma Vladimir Lučić ni danas nije odgovarao na pozive N1 Televizije. Govorio je prethodnih dana za provladin medijski paket – Prvu Televiziju, agenciju Tanjug i Pink, i niko ga od novinara nije pitao zašto je potpisao dokument u kojem želi da stavi tačku na nečije poslovanje u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar