Prekida se nastava za decu sa severa KiM, roditelji dobili obaveštenje

Vesti 28. maj 202319:58 7 komentara
REUTERS/Valdrin Xhemaj

Školske vlasti na Severu donele su odluku da obustave nastavu u svim školskim ustanovama usled novonastale situacije, odnosno prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije. Kao razlog naveli su zabrinutost roditelja i rizik po bezbednost dece. Ovo je informacija koju su lokalnim medijima preneli roditelji koji su dobili poruke od učitelja i nastavnika, ali koja nije zvanično potvrđena.

Jedno od ključnih pitanja koje građani Kosovske Mitrovice od petka postavljaju jeste bezbednost dece i odlazak u školu u ponedeljak, kao i šta da čine službenici opštinskih privremenih organa, čije su zgrade zauzele jake snage specijalne kosovske policije, prenosi KosSev.

Lokalne vlasti se nisu još uvek javno obratile javnosti sa instrukcijama, i odlukama, ako se izuzme poziv Aleksandru Vučiću da hitno obustavi pregovore sa Prištinom.

Međutim, nakon pritiska roditelja i javnosti, škoslke ustanove su se preko učitelja i starešina, danas obratile roditeljima sa porukom sledeće sadržine:

Povezane vesti

„Poštovani roditelji,

Nakon mnogih poziva i pristiglih poruka direktorima škola i razrednim starešinama od strane roditelja, u kojima izražavaju svoju zabrinutost i strah za bezbednost svoje dece, u školama u čijoj se neposrednoj blizini, kao i na mestima gde učenici prolaze na putu do škole, nalaze policajci sa dugim cevima i pod punom ratnom opremom, kao i transporteri na samim ulazima u škole, na današnjem sastanku direktora škola sa severa Кosova i Metohije sa načelnikom Školske uprave, jednoglasno je doneta sledeća odluka: 1. U svim školama na severu Кosova i Metohije zbog prusustva tzv. kosovske policije pod punom ratnom opremom, nastavnici i učenici nisu u stanju da neometano i bezbedno izvode nastavu, pa se zbog navedenih razloga, a sve u interesu i bezbednosti učenika, nastava prekida sve dok postoje navedeni razlozi i policajci se ne povuku. 2. Roditelje će razredne starešine obavestiti kada će se učenici ponovo vratiti u školske klupe“.

Do objavljivanja ovog teksta KoSSev nije uspeo da dobije potvrdu od zvaničnika.

Treći je dan od nasilnog ulaska specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinske zgrade u tri severne opštine. One su uveli novoizabrane albanske gradonačelnike Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, čemu se lokalni Srbi protive. Akcija je u sve tri opštine bila propraćena incidentima sa više od 10 lakše povređenih Srba i 5 policajaca, i najmanje dva demolirana policijska vozila, uz opšte neodobravanje lokalne zajednice, uprkos suprotnim tvrdnjama u Prištini.

Oštre su reakcije međunarodne zajednice, a u takvom tonu među prvima je reagovao i američki državni sekretar Entoni Blinken i to zasebnim saopštenjem. Nemački izaslanik za dijalog, Manuel Saracin, kao i evropska izvestiteljka za Kosovo Viola Fon Kramon, hitno su došli kroz odvojene posete. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je dve strane na dijalog a Prištinu da ne povlači jednostrane akcije i podhitno deeskalira situaciju, te ne povlači destabilišuće korake.

Kosovski organi bezbednosti, međutim, i dalje borave u ovim zgradama, zamenivši zastave, vrata i nadzorne kamere, dok kosovske vlasti čestitaju na akciji i najavljuju normalan dolazak gradonačelnika na svoja radna mesta.

Ispred opštinskih zgrada smenjuju se različite vrste policijskih vozila – od blindiranih, redovnih, civilnih džipova, kao i jedinica – od policajaca u običnim uniformama, do specijalaca sa šlemovima, pancirima i drugim cevima, kako u plavim, tako i sivim uniformama.

Danas je na licu mesta bila i evropska izvestiteljka, koja je obišla Zvečan i Leposavić i prizor ocenila „zastrašujućim“, naročito nakon obilaska oblasti u Zvečanu, gde se u neposrednoj blizini specijalnih jedinica nalaze dve škole, obdanište sa jaslicama i studentski dom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare