Prelević: Ne može predsednik da odlučuje da li će biti policije na protestima

Vesti 08. dec 202109:46 35 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Advokat Božo Prelević izjavio je da predsednik države nije ovlašćen da odlučuje o tome da li će policija biti na ekološkim protestima koji se održavaju subotom, jer je to odluka koja je u ingerenciji Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Uprave za javni red i mir.

„Bez obzira šta kaže predsednik oni (Uprava za javni red i mir) moraju da urade bezbednosnu procenu i da sačuvaju red i mir. To je njihova zakonska obaveza“, rekao je Prelević za agenciju Beta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da se policija neće pojaviti ni na narednim protestima jer „ne može da štiti nikoga u protivpravnom delovanju“.

Pročitajte još:

Prelević je istakao da je to što je Vučić rekao pozorišni oblik drame, koji se zove „performativna kontradikcija“.

„U trenutku izgovaranja, iskaz deluje suprotno od logike. Dakle, reći da policija ne izlazi zato što neko krši zakon od strane osobe na funkciji predsednika Srbije je toliko nerazumno da je teško izneti stav o tome. Odajem priznanje predsedniku da on ovim stavom poznaje i tu vrstu dramskog oblika“, rekao je advokat.

On je dodao da je pravo na proteste i slobodu govora ustavno pravo i pravo koje prepoznaju konvencije osnovnih sloboda Ujedinjenih nacija.

Prelević je ocenio da takvim stavom Vučić kao da je rekao da nije predsednik onima koji protestuju.

„Ako je to tako, onda je on predsednik samo stranke i ovo što kaže kaže kao predsednik stranke, a ne kao predsednik države. Ako je kao predsednik stranke kazao da neće izaći policija, onda je policija stranačka. A ako je policija stranačka, mi živimo u diktaturi“, zaključio je Prelević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare