Prelević: Rusija ili EU veštačka dilema, Srbija ima 1.000 većih problema

Vesti 01. jun 202220:50 > 20:56 21 komentara
N1

Član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević rekao je u emisiji "Iza vesti" N1 da Deklaracija o ujedinjenju koju su potpisali Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije, kojom će prerasti u novu političku organizaciju, predstavlja početak izalaska iz, kako je rekao, poprilično velike depresije na opozicionoj političkoj sceni nastaloj zbog loših rezultata izbora. "Ona je vezana za činjenicu da izbori nisu regularni, a najveća depresija je nastala kada je Đilas otišao da razgovara sa predsednikom SNS da napravi dogovor, ne znamo kakav", rekao je on.

Kaže da nije učestvovao u pravljenju nove organizacije i dodaje da je to tek početak okupljanja, kako bi se na sledećim izborima napravio bolji rezultat.

„Organi Skupštine slobodne Srbije tek treba da se izjasne, to je Deklaracija o namerama, neophodno je ukrupnjavanje, lično ja bih voleo da tu vidimo i Ne davimo Beograd, videćemo. Možda Demokratska stranka, Narodna stranka, dobro samo sarađivali, bez tog okupljanja ne možemo ništa da uradimo. Narodna stranka ne spada u levi centar, pa čak ni u levo. Moramo se okupljati oko vrednosti, Narodna stranka je ozbiljna, sede pristojni ljudi, mozda imamo drugačije viđenje, ali nemaju drugačije viđenje slobode medija, pravosuđa, svih ključnih detalja oko kojih treba da se sastoji evropska država. Vučića ne mogu da pobede pojedinčne grupacije koje gledaju samo svoj interes“, kazao je Prelević dodavši da misli da se opozicija nije razišla, već da je „neko to svesno uništio“.

Povezane vesti:

„Mislim da neće opet praviti greške i zvati nekog ko je probušio 10 puta ono što se okupi, imamo dve mogućnost – da dignemo ruke, što je većini veoma blizu, a druga je da nastavimo da se borimo. Stav Skupštine slobodne Srbije je da se borimo“, rekao je sagovornik N1.

Kaže da sa Strankom slobode i pravde (SSP) nema nijedno ružno iskustvo, osim sa liderom te stranke Draganom Đilasom.

„Napustili smo grupaciju, nismo želili da u tome učestvujemo, to je bila odluka većine. O Nikeziću, Mariniki Tepić mislim sve najlepše, ne mogu da dozvolim da deseti put nešto pravimo, da neko to probuši. Dogovorimo se oko jedne platforme, on pošalje drugu, dogovorimo se kako da izaberemo predsedničkog kandidata, on kaže – Ponoš ili cepam koaliciju. On bira čoveka, Ponoš je ok čovek, on bira način koji je najneprijatniji za Vuka Jeremića. Imali ste Ponoša, kakvu ste kampanju imali, tako ste i prošli. Da li je Đilas stao iza Ponoša, naravno da nije. To je način koji je suprotan od ideja oko kojih smo se složili“, rekao je.

Prelević kaže da je podela u opoziciji na liniji Rusija-Evropa veštačka dilema i da su to sa njegove tačke gledišta – gluposti.

„Srbija ima hiljadu većih problema, voleo bih kada bismo se izborili za nezavisne medije, sudstvo i da nemamo onako smešan parlament. Skupština slobodne Srbije je rekla da je kršenje svih međunarodnih pravnih akata ulaz Rusije u Ukrajinu, mi smo prvi to uradili, pozvali smo da se ambasadi Ukrajine pomogne, smatrali smo da Srbija treba da pomogne deci Ukrajine bez roditelja. Ne mogu da opravdam nijednu agresiju, posebno ubistva, ne mogu da shvatim da nije postojao drugi izlaz. Ovo se moralo izbeći, ako ćemo mi u sred raspada Srbije da se podelimo, a šta mislimo o Srbiji?“, pita se Prelević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare