Prelević: Vučić nekog drži u džepu zbog zločina u kafiću „Panda“ u Peći

Vesti 12. jan 202314:03 45 komentara
N1/arhiva

Advokat Božo Prelević izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odbijajući da saopšti detalje o zločinu u pećkom kafiću "Panda", zapravo pokušava da disciplinuje pojedine ljude iz službi bezbednosti i političkih stranaka.

Prelević je kazao da Vučić kroz svoja saznanja o zločinu u Peći „drži nekog u džepu“.

Pročitajte još

„Vučić je, otkrivajući da zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci, pojedincima iz političkog i bezbednosnog sektora poslao poruku u stilu ‘imam informacije, ako ne budeš slušao pustiću te niz vodu’. To je modus operandi Vučićeve politike“, ocenio je advokat.

Prelević je kazao da bi porodice ubijenih dečaka, na sastanku s Vučićem, koji će biti održan krajem januara, trebalo da insistiraju na tome da im predsednik pre svega saopšti ko je nalogodavac masakra u „Pandi“.

„Mislim da roditelji od Vučića neće dobiti ništa. A to će biti dokaz da je masakr u ‘Pandi’ učinjen po nečijem nalogu i u organizaciji službi bezbednosti i da tim ljudima ne pada na pamet da sada svoje otkrivaju“, ocenio je Prelević.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je Državna bezbednost nekoliko dana posle zločina u „Pandi“ uhapsila i osumnjičila grupu Albanaca, za koje se ispostavilo da nemaju nikakve veze s „Pandom“, Prelević je rekao da mu je još u vreme dok je bio koministar policije u Prelaznoj vladi Milomira Minića, rečeno da Albanci nisu počinili zločin u pećkom kafiću.

„Tadašnja saznanja nisu ukazivala da trag ide ka albanskim terorističkim grupama. Ako zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci, kako je to saopštio Vučić, onda je jasno da su to uradili Srbi. Ne verujem u mogućnost da postoji treća opcija. Ubistvo dečaka u Peći ne može da bude predmet kriminalnog obračuna. Ni roditelji te dece nisu ljudi u odnosu na koje bi mogla da bude osveta tog tipa. Roditelji bi trebalo da insistiraju da im Vučić saopšti šta je bio motiv zločina“, istakao je advokat.

Naglasio je da su deca u „Pandi“ najverovatnije ubijena da bi se izazvali međunacionalni incidenti većih razmera.

„Da su to uradili Albanci, bila bi raspisana poternica i pokrenut postupak pred Specijalnim sudom. Da su Albanci počinili zločin, Vučić ne bi imao nikakav problem da saopšti detalje koje je saznao kao šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti“, kazao je Prelević i naveo da istraga o slučaju „Panda“ podseća na istragu o ubistvu vojnika na Topčideru.

„Ta dva događaja su slična po tome što se zna da su deca ubijena, da nisu kriva nizašta, i da postoji sumnja da je u oba slučaja učestvovala država“, rekao je Božo Prelević.

U kafiću „Panda“, gde su se okupljali pećki gimnazijalci, 14. decembra 1998. dve maskirane osobe su rafalima iz automatskih pušaka ubili Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18), teško su ranili Vlada Lončarevića (18), a lakše Mirsada Šabovića (34) i Nikolu Rajovića (18).

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih mladića i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić, je na TV Pinku rekao – „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u „Pandi“, ali da „ne postoje dokazi“ i da istražni organi Srbije ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.

Istraga o zločinu u „Pandi“ je pokrenuta tek u maju 2016. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal i do sada je saslušano više od 40 osoba.

Roditelji ubijenih dečaka su se od 2017. godine deset puta obraćali kabinetu predsednika Srbije, tražeći razgovor s Vučićem. Predsednik Vučić je u sredu obećao da će roditelje primiti do kraja januara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare