Premeštaj Milenkovića – da li je u pitanju poruka policajcima

Vesti 17. okt 202119:10 > 19:49 56 komentara

Afera Jovanjica ponovo je u žiži javnosti nakon pisanja medija da će načelnik odeljenja za borbu protiv narkotika Slobodan Milenković koji je aferu otkrio biti premešten na mesto inspektora u Odeljenju za ratne zločine. Milenkovićev pravni zastupnik Zdenko Tomanović navodi da bi njegova smena bila "ponižavanje zakona i institucija Srbije". N1 međutim saznaje da Milenković ne bi bio prvi policajac koji je nakon otkrivanja plantaže marihuane pored Inđije prebačen na drugo radno mesto.

Otkrivanje pre dve godine najveće do sad proizvodnje marihuane čiji su rezultat dve optužnice potkrepljene stotinama materijalnih dokaza trebalo bi da bude vrhunac dosadašnje karijere načelnika Odeljenja za suzbijanje narkotika Slobodana Milenkovića.

Umesto toga, a prema saznanjima Nova.rs, Milenkoviću je pripremljen premeštaj u odeljenje za ratne zločine. Sam inspektor se po ovom pitanju ne oglašava.

Povezane vesti

Njegov pravni zastupnik u pisanom saopštenju navodi da je na delu medijska kampanja koju je započeo prvookrivljeni uz pomoć visokog funkcionera vladajuće stranke te da je dalje to afirmisao državni vrh koji policijske inspektore optužuje za državni udar.

„Dokazi koje otkriva načelnik Milenković i njegov tim boraca protiv droge, postali su politička smetnja i zato bi, njegovo smenjivanje, kako se najavljuje, bilo ponižavanje zakona i institucija naše države. Načelnik Milenković je rizikujući i svoj život, zajedno sa inspektorom Mitićem i velikim brojem svojih kolega, otkrivao učešće visokih funkcionera državnih organa i bezbednosnih službi u slučaju Jovanjica i njegova smena bila bi osveta za hrabrost da primene zakone naše zemlje i štite pravni poredak“, naveo je advokat Zdenko Tomanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne zna da ništa o premeštanju inspektora Milenkovića i ponavlja da se slučaj Jovanjica koristi protiv njega kao predsednika.

„Ja nemam pojma da li se premešta ili se ne premešta, tog čoveka sam upoznao kada su Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović predložili za neku nagradu. I ja sam mu je lično uručio. Nemam pojma ni šta radi, ni kako radi, ni koliko radi. Ali mi je jasno iz onoga što vi radite i posebno oni koji politički mešetare iz raznih političkih stranaka da bi neki želeli da kadriraju po MUP, po BIA u skladu sa svojim političkim preferencijama. Toga ne sme da bude ni u policiji ni u BIA. Profesionalne vrednosti koje neko poseduje, marljivost, posvećenost, odgovornost, ozbiljnost moraju da budu jedini kriterijumi“, rekao je Vučić.

Optužnica za Jovanjicu ne bi ni bilo da Milenković i drugi inspektori nisu vodili istragu ispod radara, uveren je advokat Ivan Ninić. On kaže da je u toku psihološka operacija protiv inspektora u slučaju Jovanjica da bi se oni demoralisali, a priča amortizovala.

„Obračun sa Milenkovićem je obračun uzrokovan Jovanjicom ali je i jedna preventivna akcija koja treba trajno da pokaže svim policajcima kako će proći ukoliko budu solirali ukoliko budu samostalno provodili neke akcije koje ne prolaze filter izvršne vlasti, i koje su da kažem ispod radara a mogu da proizvedu po vlast štetu kao što je to nesporno proizvela Jovanjica“, rekao je Ninić.

Prema saznanjima N1 načelnik odeljenja za suzbijanje ilegalne trgovine narkoticima ne bi bio prvi premešteni policajac u slučaju Jovanjica. Prema našim informacijama inspektor Darko Đorđević koji je pisao prijave u slučaju Jovanjica dva, optužnici na kojoj su pripadnici BIA, VBA i MUP-a koji su okrivljeni za logističku podršku organizovanoj kriminalnoj grupi, premešten je pre nekoliko meseci u odeljenje za ratne zločine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare