Brnabić u ekspozeu o „svetinjama i crvenim linijama“ Srbije, predloženi ministri

Vesti 25. okt 202207:12 > 13:53 104 komentara

Poslanici Skupštine Srbije započeli su posebnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor nove Vlade Srbije na čijem čelu će se treći put naći Ana Brnabić. Brnabić je iznela ekspoze napisan na 76 stranica i predložila kandidate za ministre. Ona je istakla je da su "crvene linije Srbije svima jasne" i da su to interesi Srbije i samostalnost države u odlučivanju, a te crvene linije nazvala je "svetinjama".

Kako je rekla, crvene linije su interesi Srbije, puna samostalnost Srbije u odlučivanju o svim pitanjima unutrašnje i spoljene politike u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima i principima međunarodnog prava, očuvanje vitalnih interesa i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

Ona je ocenila da će se buduća vlada suočiti sa mnogo većim i zahtevnijim izazovima nego što se moglo i zamisliti pre dve godine.

„Svako na svetu je mislio da nakon pandemije koronavirusa dolaze bolji dani – dani stabilnosti, mira i prosperiteta – umesto toga, desilo se nešto što je bilo teško zamislivo nakon Drugog svetskog rata – rat na evropskom kontinentu“, rekla je Brnabić, podsećajući na počeak ruske invazije na Ukrajinu 24. februar kada se „sve u svetu, a posebno na evropskom tlu, promenilo“.

Brnabić je naglasila da su od tada dominatne „spoljnopolitičke teme Ukrajina i odnos prema Ruskoj Federaciji“.

„Dve isključive ekonomske teme postale su: energetika i inflacija. Svet polako, od tog 24. februara klizi u treći svetski rat, sa sve češćim i sve ozbiljnijim zveckanjem nuklearnim naoružanjem i sve manjim šansama za mir koji bi se sklopio u kratkom roku“, ocenila je Brnabić u ekspozeu.

Ona je ukazala da u političkom smislu sve više deluje „da su emocije nadvladale razum“, a da će najveća jagma u budućnosti biti jagma za energentima i hranom.

„U takvom svetu, Srbija treba da se pozicionira, zadrži svoju stabilnost i nastavi svoj rast i razvoj i, to je, najjednostavnije rečeno, osnovni zadatak buduće Vlade“, poručila je Brnabić .

Vreme za „podvlačenje crte“

Istakla je da je 2022. godina u kojoj se podvlači crta nakon 10 godina promena u Srbiji.

Ona je u Skupštini Srbije rekla da su „građani Srbije te 2012. godine tražili promene i izlaz iz krize“ i da se „Srbija spasi od propadanja“, te su Srpska napredna stranka i koalicija oko nje preuzele odgovornost za Srbiju.

Dodala je da od tada do danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i SNS dobijaju od građana snažan legitimitet i podršku za sprovođenje politike mira, stabilnosti, dijaloga i napretka i da je od zemlje na korak od bankrota došla do društva mogućnosti.

Vlada Srbije će, prema njenim rečima, nastaviti da pomaže i podržava naš narod u zemljama regiona, a podrška će pre svega biti usmerena na očuvanje našeg jezika i pisma, što je od suštinskog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta, ali i na podizanje životnog standarda našeg naroda.

Ona je dodala da će Vlada nastaviti da neguje specijalne i posebne veze sa Republikom Srpskom, poštujući Dejtonski sporazum čiji je Srbija garant, i insistirajući na sve boljim odnosima sa BiH, što pokazuje i izgradnja auto-puta između Beograda i Sarajeva.

Ana Brnabić je najavila da će Vlada Srbije još više raditi na vraćanju naših ljudi iz inostranstva.

Odmah na početku sednice, Brnabić je poslanicima u okviru ekspozea govorila o rezultatima vlade.

Ona je naglasila da su u prethodne dve godine u oblasti vladavine prava napravljeni najveći iskoraci u proteklih 20 godina.

U ekspozeu, Ana Brnabić je podsetila da su na referendumu u januaru ove godine građani podržali ustavne amandmane i potvrdili da žele da se Ustav Srbije promeni na način koji će depolitizovati pravosuđe i obezbediti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

„Ovo će ostati jedna od najvažnijih tekovina prethodne Vlade i rezultata SNS i naše koalicije“, rekla je Ana Brnabić.

Prioritet energetika

Apsolutni prioritet u mandatu ove Vlade biće energetika, odnosno kako je to jednom prilikom naglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić – nova energetska politika Srbije, istakla je mandatarka i najavila investicije u taj sektor od oko 12 milijardi evra.

Na isti način na koji smo se fokusirali na zdravstvo u mandatu prethodne Vlade, suočeni sa opasnošću koju pandemija koronavirusa predstavlja za naše ljude i našu zemlju, tako ćemo sada morati da se bavimo energetikom, ocenila je Brnabić i dodala da smo „već krenuli da menjamo stvari“.

„Završavamo izgradnju bloka B3 termoelektrane Кostolac B, gasne interkonekcije do Bugarske a nastavljamo sa izgradnjom hidroelektrane Buk-Bijela u BiH“, rekla je Brnabić i navela da ćemo „morati da krenemo u izgradnju revirzibilnih hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, kao i da radimo na izgradnji naftovoda ka Mađarskoj u najkraćem roku“.

„Sve u svemu, u novu energetsku politiku Srbije uložićemo oko 12 milijardi evra u narednim godinama u okviru razvojnog plana ‘Srbija 2025′“, najavila je Brnabić iznoseći ekspoze u Skupštini Srbije.

Brnabić je, pre nego što je pročitala imena kandidata za ministre, rekla da od njih očekuje da daju sve od sebe, da se u potpunosti posvete svom poslu koji treba da shvate kao najveću dužnost prema svojoj zemlji i svom narodu.

„Očekujem da pokažu, u svakom trenutku, svakog dana, dužno poštovanje prema svim građanima Republike Srbije, u čijem interesu, i za čiji interes isključivo treba da radimo“, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije.

Ona je navela i imena kandidata za ministre i poručila im: „Poštovani kandidati za ministre, uvek, u svakom trenutku, imajte na umu da nema veće časti od toga da služite svojoj zemlji i svojim građanima“.

Ko će činiti novu vladu

Prema predlogu koji je upućen skupštini, nova vlada će pored premijerke imati još 28 ministara od kojih su trojica bez portfelja.

Povezane vesti

Prvi potpredsednik vlade biće Ivica Dačić koji će biti i šef diplomatije, a za potpredsednike su predloženi ministar finansija Siniša Mali, ministarka kulture Maja Gojković i ministar odbrane Miloš Vučević koji je do sada obavljavao funkciju gradonačelnika Novog Sada.

Svoje ministarske pozicije i resore zadržali su ministarka pravde Maja Popović, zaštite životne sredine Irena Vujović, prosvete Branko Ružić i za brigu o selu Milan Krkobabić.

Dosadašnji šef diplomatije Nikola Selaković prelazi na mesto ministra za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević biće zadužena za brigu o porodici i demografiju, a Tomislav Momirović sa saobraćaja prelazi na resor unutrašnje i spoljne trgovine.

Novi ministri u vladi koji su do sada već bili na javnim funkcijama su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je do sada bio na čelu BIA, ministar privrede Rade Basta koji je došao sa mesta direktora „Beogradskih elektrana“, ministar saobraćaja biće Goran Vesić, doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda.

Za ministarku za evropske integracije biće predložena profesorka fakulteta političkih nauka Tanja Miščević, dugogodišnji poslanik SNS-a Aleksandar Martinović predložen je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov preuzima resor ljudskih prava, dok će doktorka Danica Grujičić voditi Ministarstvo zdravlja.

Bivši trener odbojkaške reprezentacije i Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić predložen je za ministra sporta.

Nova lica u vladi biće ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, koja stiže sa mesta državne sekretarke u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kao i Dubravka Djedović Negre koja sa mesta članice Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke dolazi da preuzme energetiku.

Nova ministarka nauke biće direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović, dok će direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru Husein Memić biti zadužen za turizam.

Dosadašnji šef vladine Kancelarije za informacionu tehnologiju Mihailo Jovanović biće zadužen za informisanje i telekomunikacije, a dosadašnji šef kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević vodiće istoimeno ministarstvo.

Treća vlada Ane Brnabić imaće čak tri ministra bez portfelja i to Novicu Tončeva i Đorđa Milićevića iz SPS-a kao i Edina Đerleka, nekadašnjeg šefa kabineta muftije Muamera Zukorlića i portparola Stranke pravde i pomirenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare