Premijerka nastavlja kampanju, Fila protiv ukidanja uvrede iz Krivičnog zakona

Vesti 10. apr 202319:18 53 komentara

Premijerka Srbije Ana Brnabić nastavila je sa kampanjom protiv medija koji kritički izveštavaju i pored osude javnosti. Brnabić je u nedelju uveče tokom gostovanja na televiziji Pink u emisiji Hit tvit ponovo kritikovala novinare United Media, pokazujući odštampane naslovne strane i tekstove Danasa.

Više od 100 puta u samo nekoliko dana TV Pink je emitovanjem spota pozvala na hapšenje novinara koji su kritički prema vlasti. Uz to emituje se i spotovi koje je kreirala premijerka Ane Brnabić koja je sinoć poručila da se neće stati.

„Naravno da ću da se borim i boriću se još jače i još više“, kazala je Brnabić.

POVEZANE VESTI

U svojoj borbi i premijerka i televizija Pink ne koriste istinu. Premijerka tvrdi da je vlasnik jednog tabloida osuđen na zatvor zbog tvita, što nije tačno, jer za krivično delo uvrede kazna zatvora ne postoji.

Voditeljka Pinka bila je uporna sinoć da premijerki istakne jedan tvit voditelja Nove S.

„A evo Ivan Ivanović mu je rekao da je gnjida i uputio mu niz uvreda, niko nije rekao da sa tim treba stati“, rekla je Verica Bradić.

I reakcija je brzo stigla, upravo Ivanoviću od Sime Spasića.

„Hej, Aleksandre Vučiću i Ana Brnabić, evo hoće vaš Simo Spasić da mi je*e ženu i ćerke. Čak i ovu od dve godine. Ne znam da li je to OK u vašem svetu, mene brine. Pogotovo jer je osuđivan silovatelj. Ali kad god prijavim policiji, ništa se ne desi. Imate li neki savet“, upitao je Ivanović u tvitu.

Ta rasprava nastavljena je međusobnim uvredama. Da bi promenili ne samo Krivični, već bilo koji zakon, Vlada Srbije to mora prvo da razmotri, ali onaj ko vodi Vladu trenutno je zauzet naslovnim stranama medija na čiju uređivačku politiku nema uticaj.

„Shvatate da tamo neko ne radi svoj posao i stvara se buka. Ova zemlja decenijama ne rešava ključno pitanje“, ocenio je kolumnista „Peščanika“ Dejan Ilić.

Ključno pitanje za ceo državni vrh je u ovom trenutku „uvreda“ drugog posla nema, ali ni sami pravnici ne predlažu ukidanje uvrede iz Krivčnog zakona

„Ako ste ukidali klevetu, onda ukinite i uvredu, po meni treba da postoji i jedno i drugo, zato što nemamo krivično pravnu zaštitu od laži“, kaže advokat Toma Fila.

Ako se u Nemanjinoj 11 i odluči da Krivični zakon treba menjati, trebalo bi da se zakaže skupštinska sednica. To se ne dešava jer nema ni redovnog zasedanja u martu, a predsednik parlamenta usredsređen je samo na predsednika države i na svoje društvene mreže.

„Aleksandar Vučić se bori za Srbiju naš narod i interese države“, napisao je Orlić.

Podsetimo, premijerkinu kampanju protiv medija osudila su novinarska udruženja i međunarodne organizacije, što nju ne sprečava da nastavi sa hajkom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare