Premijerka o zabrani veštačke oplodnje istopolnim parovima: Rešiti po zakonu

Vesti 11. feb 202120:37 30 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Premijerka Srbije komentarisala je upozorenje Saveta Evrope zbog toga što je istopolnim parovima u Srbiji onemogućena veštačka oplodnja. Naime, Ministarstvo zdravlja 2019. godine uvelo je zabranu veštačke oplodnje za bilo koga ko ima istorijat homoseksualnih odnosa u prethodnih pet godina.

„Koliko znam ako se ne varam, to je tema koja je stara više od godinu dana i mislim da je tu Poverenica za zaštitu ravnopravnosti pokrenula neki postupak, znam da je Ministarstvo zdravlja reagovalo ali dalje od toga ne znam, zato što su nadležne instuticije radile svoj posao, tako da bih morala da proverim…Kao predsednica Vlade verujem u nadležne institucije da će se time baviti i da će se to rešiti u skladu sa zakonom i svim standardima jedne evropske zemlje“, rekla je Brnabić.

povezane vesti

Da je istopolnim parovima u Srbiji zabranjena veštačka oplodnja što praktično znači da oni ne mogu da imaju decu, osim ako ne odu u inostranstvo radi neophodne medicinske procedure, upozorio je Savet Evrope u izveštaju o zaštiti LGBTI populacije koji je juče predstavljen pred komitetom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti.

Ministarstvo zdravlja Srbije je uvelo zabranu u avgustu 2019. na veštačku oplodnju za bilo koga ko ima istorijat homoseksualnih odnosa u prethodnih pet godina“, kaže se u izveštaju koji se poziva na organizaciju ILGA-Europe.

Izveštaj pod nazivom „Zaštita LGBTI populacije u kontekstu rastućeg govora mržnje i diskriminacije: Uloga lokalnih i regionalnih vlasti“ je predstavljen na sednici Komiteta za tekuće poslove Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare