Premijerka pojasnila strateške odluke: Odnose se na alternativne pravce za naftu

Vesti 07. okt 202212:59 120 komentara
ANA BRNABIC
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić, objašnjavajući svoju raniju izjavu da će Srbija "morati da donese strateške odluke i strateški preispita neke stvari" koje se tiču energetike, najavila je da će se u toku dana sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi i o tome razgovarali, kao i da veruje da će Vučić u subotu govoriti i o tome.

Ranije danas govorila sam o tome da je bivši jugoslovenski naftovod Janaf, koji je danas na teritoriji Hrvatske, jedini kojim možemo da se snabdevamo naftom, rekla je Brnanić i dodala da se iz hrvatskih medija videlo da je Hrvatska bila ta koja je insistirala da Srbija ne bude izuzeta iz EU zabrane uvoza ruske nafte.

POVEZANE VESTI:

„Verovatno, kao što sada sve države grade alternativne pravce, ‘gasovode i to’, moramo da pokušamo da napravimo alternativne pravce za naftu, zato što imamo nepouzdanog snabdevača i zemlju koja želi da energetske kapacitete koristi u političke svrhe“, rekla je Brnabić i istakla da je to njeno viđenje situacije i da ne može unapred da govori o sastanku sa Vučićem.

„Očigledno je da je Hrvatska spremna da taj naftovod i energetiku koristi u političke svrhe“, rekla je Brnabić i dodala da je sad pitanje kako možemo „to da diversifikujemo“ kako bi umanjili rizike.

„Mi godišnje plaćamo između 45 i 48 miliona evra za korišćenje Janafa, i jedan jedini dan nismo kasnili. Ponašali smo se kao stabilan i pouzdan partner, ali je očigledno da Hrvatska želi da koristi svoju poziciju, da politički utiče na neke stvari u Srbiji, koristeći energetiku. To je neprihvatljivo“, rekla je Brnabić i podsetila da je upravo to EU zamerila Rusiji.

Ukazala je da, ako ne možemo da koristimo rusku naftu, to znači da ćemo je plaćati barem 20 odsto skuplje, „što su stotine i stotine miliona evra iz džepova građana Srbije“.

„Hvala našim odgovornim partnerima iz EU koji su rekli hajde da pomerimo tu odluku (o neizuzimanju od zabrane uvoza ruske nafte) do 1. decembra, i mi ćemo nastaviti da razgovaramo, ali to bi bila pogubna odluka za naše građane i privredu. Snašli bi se, plaćali bi skuplje ali ne bi bilo fer“, ocenila je Brnabić.

Komentari (120)

Vidi sve komentare