Premijerka se pohvalila klasterom 1, eksperti kažu – u njemu najgore stanje

Vesti 23. jun 202119:20 25 komentara

Predsednica Vlade Ana Brnabić i evropski komesar Oliver Varhelji saopštili su sinoć nešto što je zvučalo kao dobra vest: konstatovano je da je klaster 1 u pregovorima Evropske unije i Srbije o članstvu - otvoren. Stučnjaci za proces evropskih integracija, pak, upozoravaju da nije reč ni o kakvoj novosti, već da su svih pet poglavlja iz klastera 1 odavno otvorena. Problem je, kažu, što je napredak Srbije u tim poglavljima gotovo nikakav, posebno kada je reč o vladavini prava.

U pregovorima Beograda sa Briselom, dogodilo se nešto novo, stiče se utisak na osnovu sinoćne vesti.

„Da smo praktično konstatovali da je klaster 1, jedan od najvažnijih klastera de fakto otvoren. Tako da se vraćamo u Beograd sa tim da je klaster 1 otvoren, kao i da je Srbija ispunila sve što se od nas očekuje za otvaranje još dva klastera – klastera 3 i klastera 4“, rekla je Ana Brnabić.

povezano

Nije bilo ničeg novog, niti je konstatovano da je Srbija spremna za otvaranje novih klastera, kaže za N1 predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović. Izjavu premijerke Brnabić komentariše na sledeći način:

„Mislim da ona ne oslikava realnost onoga što se dešavalo na jučerašnjoj međuvladinoj konferenciji jer 27 država članica nisu postigle saglasnost da se otvore nova poglavlja sa Srbijom, odnosno ti klasteri. Samo je konstatovano da su ta poglavlja ranije otvorena. Tu nije bilo nekih promena i mislim da je pogrešno pridavati značaj konstataciji da su ova poglavlja otvorena“, ističe Majstorović.

„Upravo je u otvorenom klasteru 1, stanje ubedljivo najgore“, upozorava Majstorović.

„Vlada Srbije nije uspela da ubedi svih 27 zemalja članica da je suštinski posvećena onome što je deo ovog procesa, a to je ne samo vladavina prava, već i funkcionisanje institucija. Kako se poštuje Ustav? Pravo građana da budu birani i da slobodno biraju. Na koji način se obezbeđuje podela vlasti i na koji način se obezbeđuje nezavisnost sudova?“, navodi Majstorović.

„U mnogim reformama se došlo samo do tih početnih faza, početnih koraka. Civilno društvo na primer, ima primedbe na Zakon o informacijama od javnog značaja, treba da vidimo šta će biti sa tim. Treba da vidimo i ako se usvoje ti dokumenti, hoće li oni imati efekat u stvarnosti i mislim da to EU očekuje od Srbije“, kaže mladi istraživač portala „European Western Balkans“ Aleksandar Ivković.

Sledeća međuvladina konferencija EU i Srbije na kojoj bi nova poglavlja stvarno mogla da budu otvorena, očekuje se posle izveštaja EK o napretku Srbije, što će biti u oktobru. Većina stručnjaka za EU, ali i predsednica odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Elvira Kovač, očekuju da će otvaranje poglavlja zavisiti od rezultata dijaloga vlasti i opozicije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare