Preminula Latinka Perović

Vesti 12. dec 202217:46 92 komentara
N1

Istoričarka i političarka Latinka Perović preminula je u 90. godini života.

Završila je studije istorije i doktorirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu 1975. godine.

Od 1968. do 1972. godine, bila je sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, kada je smenjena s Markom Nikezićem, tadašnjim predsednikom CK SKS, u takozvanoj čistki srpskih liberala.

Radila je na Institutu za istoriju radničkog pokreta – Beograd od 1976. do 1998. godine. Od 1993. do 1998. godine bila je glavni i odgovorni urednik časopisa Tokovi istorije. Sa obnovom višestranačja, ponovo je ušla u društveni i politički život, ali na diskretan način. Tokom devedesetih godina, bila je opoziciono orijentisana prema politici režima Slobodana Miloševića. Bila je član Političkog saveta Liberalno-demokratske partije (LDP) i Građanskog demokratskog foruma.

Vest o smrti objavio je suuosnivač Srbija 21  Bojan Đurić, koji je nekada bio funkcioner LDP. „Umrla je Latinka Perović. Nikada nisam sreo političarku ili političara takvog razumevanja politike, erudicije, takvog iskustva, i što je najvažnije, tako stvarne ljudskosti i nepretencioznosti. Otišla je, po mom uverenju, jedna od najvećih i najboljih Srpkinja ikada“, napisao je na Tviteru.

Komentari (92)

Vidi sve komentare