Preminula Ljiljana Bakić, najpoznatija po projektovanju hale Pionir

Vesti 07. jul 202214:53 14 komentara
google.maps

Srpska arhitektica Ljiljana Bakić umrla je danas, potvrdio je njen suprug Dragoljub Bakić.

Bakić je prvi put bila zaposlena u lokalnoj firmi „Vrtna arhitektura“ od 1964. do 1965. Zatim je sledila supruga Dragoljuba u Kuvajt gde je projektovao stambene zgrade za Energoprojekt.

Bakić je najpoznatija po radu na sportskoj dvorani Pionir, višenamenskom obkjektu koju je zajedno sa suprugom projektovala 1973. godine. Sa blizu 6.000 mesta, druga je najveća arena u Beogradu. Kompleks se sastoji od sportske dvorane, bazena i velodroma. Preimenovan u dvoranu Aleksandar Nikolić 2016. godine, izgrađena je u postmodernističkom stilu. Zgradu karakterišu slojeviti balkoni i krovovi, isprekidani brojnim prozorima koji propuštaju prirodno svetlo.

Od 1974. do 1975. Bakić je radila na projektovanju „Instituta za rehabilitaciju od nespecifičnih plućnih bolesti“ Soko Banja. Postrojenje je izgrađeno s obzirom na potrebe pacijenata. Prema Bakić, „arhitektura je sociološki fenomen“.

Sa suprugom je projektovala dva stambena kompleksa u Novoj Galenici i Višnjičkoj banji.

Osim što su radili u Japanu, Švajcarskoj, Poljskoj i Venezueli, par je izgradio i nekoliko zgrada u Zimbabveu. Godine 1982. Bakić i njen suprug bili su arhitekte Kongresnog centra i Sheraton hotela u glavnom gradu Zimbabvea Harareu. Od 1994. do 2001. par je uglavnom radio iz u Hararea.

Bakić je bila član Akademije arhitekata Srbije. Takođe je spisateljica, objavivši „Anatomiju B&B arhitekture“, monografiju koja detaljno opisuje njenu i suprugovu karijeru, kao i društveno-političke elemente koji su uticali na njihova arhitektonska dela. Napisala je članke o arhitekturi za profesionalne časopise.

Nagrade i priznanja

Godine 1974. Bakić i njen suprug dobili su „Veliku nagradu Beogradskog arhitektonskog salona“ za dizajn sportske dvorane Pionir. Četiri godine kasnije dobili su još jednu nagradu Grand Prix za klizalište sportske arene.

Bakić je 1994. godine dobila nagradu za životno delo Društva arhitekata Srbije, a 2013. godine, knjiga „Anatomija B&B arhitekture“ donela joj je nagradu „Ranko Radović“ Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare