Preminula profesorka Viktorija Cucić, osnivačica JAZAS

Vesti 27. dec 202318:03 0 komentara
Shutterstock

Profesorka Medicinskog fakulteta, upravnica Instituta za socijalnu medicinu i osnivačica JAZASA Viktorija Cucić preminula je u Beogradu u 86. godini, saopštio je danas JAZAS.

Kao gradski sekretar za zdravstvo, 1989. godine je imenovana za predsednicu Komisije za prevenciju i suzbijanje širenja side (AIDS).

Pored stalnog angažovanja na Medicinskom fakultetu, imenovanja na mesto gradskog sekretara za zdravstvo i rada u JAZAS, Cucić je bila i predstavnik najpre Jugoslavije, a potom i Srbije, pri mnogim domaćim i međunarodnim organizacijama, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, UNICEF, UNAIDS, Global Fund i Centar za prava deteta.

Bila je gostujući predavač na više svetskih univerziteta, uključujući i višegodišnju saradnju sa londonskim Imperial koledžom i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Kuvajtu, kao i organizator mnogobrojnih stručnih obuka, seminara i radionica.

Tokom karijere borila se protiv stigmatizacije ljudi koji su zaraženi virusom AIDS, a lečenjem pacijenata se bavila u vreme kada se o toj bolesti gotovo ništa nije znalo.

Cucić će biti sahranjena 30. decembra u 12:30 sati na Novom groblju u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!