Preminula trudnica u KBC „Dragiša Mišović“, za 30 odsto više prijema dece

Vesti 07. apr 202110:28 > 10:44 14 komentara
N1

Doktorka Olivera Ostojić iz KBC "Dragiša Mišović" povodom smrti trudnice (29) u toj ustanovi kaže da koronavirus ne bira uzrast, vreme, ni težinu kliničke slike. Ona navodi i da je britanski soj virusa zaslužan za to što je za 30 odsto povećan i broj ambulantnih pregleda i bolničkih prijema dece.

Ona je za N1 rekla, da iako je broj dece na pregledima i u bolnici povećan zbog britanskog soja, nema mnogo teže obolele dece i ona imaju vrlo sličnu kliničku sliku kao i ranije. Dr Ostojić kaže da manja deca prolaze kroz koronu uglavnom asimptomatski a veća imaju nešto teže respiratorne bolesti.

povezane vesti

„Ali i dalje je sve u granicama, dobro reaguju na terapiju, odlično se oporavljaju i nemamo za sada većih problema“, kaže.

Prema poslednjim informacijama, u toj bolnici hospitalizovano je 25 dece sa 16 pratilaca – a to su uglavnim majke koje takođe imaju koronu.

Deca su svih uzrasta – od mesec, dva, tri, preko one od devet, deset godina, pa do tinejdžera od 16, 17 godina, rekla je dr Ostojić.

Od jutros su sva deca stabilna i dobrog opšteg stanja, a i majke, koje su u najvećem procentu obolele, uglavom imaju simptome koji nisu teški i dobijaju terapiju.

Deca imaju raznolike simptome, rekla je dr Ostojić, precizirajući da se oni kreću od onih bezazlenih poput povišene temperature, preko proliva i povraćanja do onih težih – upala pluća, jednostranih i dvostranih.

Povodom jutrošnje vesti da je u bolnici preminula i trudnica (29) dr Ostojić kaže da najosteljivije kategorije moraju da budu maksimalno disciplinovane.

„Treba da vode računa i trudnice i porodilje i mala deca, i tinejdžeri, pogotovo oni gojazni kod kojih budu najteže kliničke slike“, rekla je dr i ocenila da bi tim kategorijama trebalo pooštriti preporučene mere i zaštiti ih da nemaju kontakte sa koronom, pogotovo najmanja deca, trudnice i porodilje koje su najoseteljivije.

Upitana kako ocenjuje najavu Fajzera da je vakcina bezbedna za decu od 12 godina naviše, kao i da Izrael u maju planira da počne vakcinaciju dece, dr Ostojić kaže da su dva razloga zašto ne moramo da žurimo i nismo u stisci s vremenom oko vakcinisanja dece – jer imaju lake kliničke slike i ne prenose u velikom procentu zarazu na odrasle.

Istakla je da će na tu temu poslednju reč dati naši stručnjaci i referentna tela, a da je sada fokus na odrasloj populaciji koja bi trebalo što više da se vakciniše.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare