Preminuo Bogoljub Arsenijević Maki, borac protiv režima Miloševića

Vesti 03. feb 202322:19 90 komentara
Youtube/Printscreen

U Opštoj bolnici u Valjevu iznenada je preminuo Bogoljub Arsenijević Maki (67), slikar i ikonopisac i jedan od otporaša Miloševićevom režimu i aktivnih učesnika Petooktobarske revolucije.

Bogoljub Arsenijević rođen je 12. aprila 1955. godine u Valjevu. Pored slikarstva, bavio se ikonopisanjem i umetničkom fotografijom. Oslikao je veći broj crkava i manastira u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Devedesetih, nakon što je u valjevskom naselju, gde je i stanovao, Radničkoj koloniji podigao spomenik tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću u obliku falusa bio je uhapšen.

Potom je proglasio “Republiku Koloniju”, čiji je bio doživotni predsednik.

Na Petrovdan 1999. godine, nakon bombardovanja, koje je Koloniju sravnilo sa zemljom, sa grupom prijatelja i istomišljenika organizovao je veliki “Miting protiv Miloševićeve vlasti”, na kome su građani pokušali da zauzmu zgradu tadašnje SO Valjevo.

Nakon mitinga, Arsenijević se sklonio u Bosni, ali ga je policija posle nekog vremena uhapsila u Beogradu. Po Makijevom svedočenju, tada je brutalno pretučen i zadobio je prelom vlice.
Viši sud u Valjevu mu je izrekao kaznu od tri godine zatvora ali je Arsenijević tada pobegao iz zatvora.

Bio je jedan od organizatora Petooktobarske revolucije.

Datum sahrane Bogoljuba Arsenijevića Makija biće naknadno objavljen.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare