Preminuo Davorin Darko Ribnikar

Vesti 23. jan 202115:36 > 15:46 30 komentara
Darko Ribnikar
Porodica Ribnikar

Davorin Darko Ribnikar, novinar u penziji i unuk Vladislava Ribnikara, osnivača dnevnog lista Politika, sahranjen je u petak u Beogradu na Novom groblju, saopštili su porodica i supruga Darka Ribnikara, Ljiljana.

„Njegov ispraćaj obavljen je u krugu najuže porodice i nekoliko prijatelja, po njegovoj želji bez izgovorene reči, samo uz nekoliko pesama koje su voleli on i njegova supruga Ljiljana“, navodi se u saopštenju.

Darko Ribnikar rođen je 5. marta 1939. godine u Beogradu gde je, na Topčiderskom brdu završio osnovnu školu i Mešovitu desetu gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu BU, pre roka i osim te, ima i diplomu Prinstonovog univerziteta za međunarodne odnose „Woodrow Wilson“.

U Politici se zaposlio sa 23 godine i proveo u njoj punih 45 godina. Novinarsku karijeru je započeo u beogradskoj i unutrašnjoj rubrici, da bi potom ušao u društvo veterana Politikinih dopisnika iz inostranstva Miroslava Radojčića, Aleksandra Nenadovića, Đuke Julijusa i drugih.

Bio je jedini od pet Ribnikara koji su radili u Politici a koji je bio i njen glavni urednik i direktor, istovremeno. Za vreme njegovog mandata Politika je počela da izlazi u boji i obeležila je svoju stogodišnjicu.

Darko Ribnikar jedini je glavni urednik i direktor Politike koja je po tome jedinstvena među renomiranim listovima koji će na kraju 45 godina provedenih u toj kući biti otpušten kao tehnološki višak, bez isplaćene otpremnine, navedeno je u saopštenju.

Davorin Darko Ribnikar jedan je od retkih u Politici koji je nosilac tri njene nagrade. Dobitnik je i Nagrade za životno delo Međunarodnog festivala reportaže i medija, Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom i Ordena Predsednika Rumunije koji mu je uručen 2003. godine.

„Darko Ribnikar je protiv lista Politika i izdavača Politike Novine i Magazini više od 13 godina vodio sudski spor zbog povrede moralnih prava autora zato što je i Politika, suprotno sporazumu koji je 12. marta 1997. godine potpisan sa potomcima Vladislava Ribnikara, izmenila glavu lista i sa naslovne strane sklonila imena osnivača i direktora lista iz porodice Ribnikar. Ribnikar je dobio ovaj spor. Vrhovni Kasacioni sud Srbije je novembra 2020. godine svojim rešenjem definitivno odbacio sve pokušaje Politike da izbegne izvršenje ove presude, što je Darku Ribnikar saznao samo koji dan pre svoje iznenadne smrti“, dodaje se u saopštenju.

Ovo Politika još uvek nije izvršila, a nije ispunjena ni poslednja želja Darka Ribnikara da njegovom ispraćaju ne prisustvuje bilo ko iz lista Politika, uprkos trudu njegove supruge i porodice, napominju.

„Darko Ribnikar je iza sebe ostavio troje unučadi i dvojicu sinova – poznatog hirurga Vladislava, i doktora nauka koji je na Sorboni odbrani prvi doktorat o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, a koji je prošle godine objavljen i u Srbiji i na srpskom jeziku i Darka koji živi u Parizu“, zaključuje se u saopštenju.