Preminuo urbanista Vladimir Macura

Vesti 08. apr 202108:45 > 08:463 komentara
Izvor: N1

Osnivač Udruženja urbanista Srbije i njegov prvi predsednik i jedan od najvećih srpskih urbanista Vladimir Macura preminuo je u 79. godini od posledica kovid-19, saopštilo je danas Udruženje urbanista Srbije.

Dobio je više nagrada Udruženja, uključujući nagradu „Emilijan Josimović“ za životno delo.

Magistrirao je i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu na temama transformacije tradicionalne srpske varoši u moderan grad tokom 19.veka i na prelazu u 20. vek.

Bio je osnivač Centra za planiranje urbanog razvoja, pri Beograd-projektu (CEP), redovni profesor na odseku Pejzažne arhitekture Šumarskog fakulteta, naučni savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije i direktor Urbanističkog zavoda Beograda od 2000 do 2004.godine.

Tvorac je ideje o Salonu urbanizma 1991. što je i danas najznačajnjia urbanistička manifestacija u Srbiji i regionu.

Od 1992. godine istrajno se bavio problematikom i stanovanjem Roma. Bio je konsultant Saveta Evrope, UN-HABITAT, OSCE/ODIHR, nekoliko ministarstva. Bio je predsednik i istraživač Društva za unapređivanje romskih naselja, naroda na margini svakog društva.

Autor je i koautor desetak knjiga i velikog broja naučnih i stručnih članaka, kao i brojnih inovativnih arhitektonskih koncepcija i projekata, sa domaćim i međunarodnim nagradama.

Svojim najznačajnijim doprinosom struci i gradu je smatrao, u čemu, kako smatra Udruženje, nije grešio, rukovođenje izradom Generalnog plana Beograda 2021. koji je usvojen 2003. godine, sa horizontom planiranja događaja do ove godine.

Komentari

Vaš komentar