Preminuo Milutin Mrkonjić

Vesti 27. nov 202121:22 > 22:11 66 komentara
TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić preminuo je u 80. godini, potvrdio je predsednik socijalista Ivica Dačić.

„Otišao je najveći među nama. Legenda Socijalističke partije Srbije i cele Srbije. Počasni predsednik Milutin Mrkonjić, naš drug i politički otac, naš Mrka. Hvala ti za sve, počivaj u miru“, napisao je Dačić na Instagramu.

Mrkonjić je preminuo na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, gde se poslednjih nedelja lečio zbog izraženih srčanih smetnji i tegoba.

Od brojnih državnih i partijskih funkcija koje je obavljao, Milutin Mrkonjić je ostao pre svega upamćen kao direktor Direkcije za obnovu zemlje u periodu posle bombardovanja 1999, kada je rukovodio rekonstrukcijom i izgradnjom pruga, mostova i drugih infrastrukturnih objekata. Ključne saobraćajnice, most Varadinska duga u Novom Sadu, kao i nekoliko porušenih mostova na autoputu Beograd – Niš vrlo brzo su obnovljeni i ponovo stavljeni u funkciju, a Mrkonjić je u medijima uvek insistirao da su radovi završeni nekoliko dana pre roka.

Upravo zbog obnove zemlje, Mrkonjić je u periodu neposredno pre 5. oktobra 2000, bio jedan od retkih funkcionera SPS-a koji nije imao lošu reputaciju. Čak je posle 5. oktobra ostao predsednik Upravnog odbora Saobraćajnog instituta CIP, iako je sa direktorske pozicije morao da ode.

U periodu posle 5. oktobra Mrkonjić je bio savezni poslanik, a u sukobima u SPS-u podržao je Ivicu Dačića. Mnogi smatraju da bi se bez Mrkonjićeve podrške Dačić teško izborio sa tvrdom strujom u stranci. Bio je čak i kandidat SPS-a za predsednika Srbije 2008.

Iste godine postao je ministar infrastrukture u Vladi Mirka Cvetkovića, ali njegovo drugo pojavljivanje na mestu čoveka zaduženog za puteve nije bilo ubedljivo. Ređale su se brojne afere uključujući i onu sa Nibens grupom Mila Đuraškovića, a izgradnja autoputeva na koridorima 10 I 11 je kasnila.

Mrkonjić je bio ministar saobraćaja i posle promene vlasti 2012. u Vladi Ivice Dačića, da bi 2013. bio smenjen odlukom SPS-a, koji ga je povukao iz Vlade, kada Mrkonjić izjavljuje da je vojnik partije.

Od tada do danas bio je narodni poslanik.

Imao je 79 godina, rođen je u Beogradu i završio je Građevinski fakultet.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare