Preminuo Minja Subota

Vesti 17. sep 202109:05 > 17:57 55 komentara
Minja Subota
Ivan Dinić / Nova

Poznati srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike Minja Subota preminuo je noćas u 83. godini posle teške bolesti, potvrdila je porodica za Nova.rs.

Oni su demantovali pisanja medija da je Minja hospitalizovan i da je umro na odeljenju pulmologije.

„Minja je preminuo noćas u svom domu, u krugu svojih najmilijih. Molimo sve za privatnost“, rekli su kratko.

Minja Subota je rođen u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. Pohađao nižu i srednju muzičku školu Stanković, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz te oblasti u Jugoslaviji i Rusiji. Kompozicije su mu izvođene i nagrađene na mnogim festivalima.

Za decu je komponovao na stihove najistaknutijih pesnika, pesme koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih – „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Razbole se lisica“…

Komponovao i ciklus pesama „Još nam samo ale fale“ na stihove Ljubivoja Ršumovića, kao i muziku za pozorišne komade za decu među kojima su „Šašavo, lepršavo, zaljubljeno“, „Trapavi zmaj“, „Bukvargrad“, „Izlozi velegrada“ i „Hajde da se zabavljamo“ za Dečje pozorište u Subotici.

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije „Od glave do pete“, „Igre bez granica“ – TV Beograd, „Željoteka“ – TV Novi Sad, „Sve igračke sveta“ i „Muzički balon“ – TV Beograd, „Nedeljno popodne“ – TV Beograd, „Zvezdana žurka“ – 3K, seriju za UNICEF „Dete je čovek važan“, „Zmajeve dečje igre“, „Tajna veza“ – JU INFO, „Evergrin klub“ – RTS, „Kako smo zabavljali Tita“ – RTS, „Svetski umetnici u Beogradu“ – RTS…

U Republici Srpskoj bio je voditelj „Nedeljnog popodneva“ BN televizije i autor i voditelj dečje serije „Mali zmajevci“.

„Muzički tobogan“

Autor je i voditelj serije „Muzički tobogan“ koja je emitovana 18 godina na RTS-u.

Zahvaljujući toj seriji najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu više od 150 kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evergrini. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu „Beogradsko proleće“ i jedan je od osnivača ovog festivala, koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom nekadašnje Jugoslavije.

Iz oblasti fotografije, dobitnik je nagrade Anastas Jovanović, za samostalne izložbe na temu Deca sveta.

Izložbe je imao u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u galeriji Meduza, u Kopru, na Beogradskom Sajmu, u Muzeju grada Vitjebska (Belorusija), Šibenskom festivalu deteta, u Matici srpskoj na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu…

Kao umetnik obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje Kopozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije.

Bio je član programskih saveta Jugokoncerta i Zmajevih dečjih igara. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvornih programa.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja.

Nagrađen je Estradnim nagradama Jugoslavije i Srbije, Zlatnom značkom KPZ Srbije, Plaketom grada Beograda, Zmajevom nagradom Zmajevih dečjih igara za stvaralaštvo za decu, Zahvalnicom UNICEF-a za izuzetne doprinose u korist dece sveta, Poveljom i plaketom JNA, Zlatnim beočugom, KPZ Beograda, godišnjom nagradom Televizije Novi Sad za seriju „Muzički tobogan“, Nagradu za životno delo za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za decu dečjeg književnog časopisa „Vitez“ i Vitezovog festivala pisaca za decu…

U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu Viteza od Čarapanije za nesebično zalaganje u radu sa decom ovoga grada.

Poslednje gostovanje Minje Subote na TV N1, u emisiji „Tri tačke“:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare