Preminuo poslednji pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva

Vesti 27. apr 202113:46 > 13:48 36 komentara
Ministarstvo odbrane Srbije

General-pukovnik avijacije u penziji, inženjer i doktor tehničkih nauka, poslednji živi pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva i učesnik Aprilskog rata 1941. godine Zlatko Rendulić umro je u Beogradu u 101. godini, objavilo je danas Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije.

Rendulić je rođen je 29. septembra 1920. godine u Jastrebarskom u Hrvatskoj, a 1940. godine završio je pilotsku školu Jugoslovenskog kraljevskog vojnog vazduhoplovstva.

Povezane vesti:

Učestvovao je u Aprilskom ratu, a posle kapitulacije živeo je u Zagrebu do 1943. godine, kada se priključio partizanima, odakle ga šalju u Italiju u školu britanskog vazduhoplovstva RAF za obuku za pilota lovca na avionima Spitfajer.

Кada je postignut sporazum sa SSSR, on je sa grupom pilota poslat u Grozni na obuku za pilota jurišnih bombardera Iljušin 2.

Po završetku rata Rendulić je prešao put od pilota u operativnoj jedinici vazduhoplovstva, komesara eskadrile, zatim probnog pilota i pilota-inženjera za ispitivanje aviona u letu u Vazduhoplovnom opitnom centru (VOC), glavnog aerodinamičara projekta aviona „Galeb” u Vazduhoplovnotehničkom institutu, čiji je na kraju bio direktor.

Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1948. godine i potom na sovjetskoj Vojno-vazduhoplovnoj inženjerskoj akademiji „Žukovski“, a magistrirao je 1954. na univerzitetima Кornel i Mičigen.

Doktorirao je 1964. na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a kao redovni profesor radio je u Centru za strateške studije Generalštaba JNA.

Bio je odgovoran za projekte aviona G-2 „Galeb“, J-21 „Jastreb“ i J-20 „Kraguj“.

Vojnu karijeru završio je u činu general-pukovnika, kao pomoćnik načelnika Generalštaba za naučno istraživački rad, a u karijeri je leteo na 47 tipova aviona.

Bio je predavač Aerodinamike na jugoslovenskim vojnim školama i dugogodišnji predavač u Centru za strategijske studije Generalštaba, a njegovim najvećim doprinosom smatra se što je „pobedio“ konzervativnu struju u JNA koja je zastupala tezu „potreban je poslušan a ne pametan oficir“.

Rendulić je zaslužan što je sa profesorima Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu formirao Višu vojno vazduhoplovnu tehničku akademiju u Žarkovu 1966. godine, u kojoj su školovani visoko obrazovani stručnjaci za potrebe ratnog vazduhoplovstva.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare