„Prepisujemo“ od Izraela, ali selektivno – prećutkuje se najvažnija tajna uspeha

Vesti 13. mar 202119:20 > 20:1379 komentara

Izrael je najbolji na svetu - kada govorimo o broju vakcinisanih sa obe doze na 100 stanovnika. Upravo zbog toga se članovi kriznog štaba danima pozivaju na njihov model borbe sa koronavirusom, poredeći aktuelnu situaciju u Srbiji sa nedavnom epidemiološkom slikom u toj državi. Međutim, nadležni u Srbiji, naročito političari, prećutkuju najvažniju "tajnu" izraelskog uspeha.

„Pričamo o Izraelu, i faktički svi sad prepisuju i gledaju šta su oni radili“, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković 12. marta.

Pričamo i prepisujemo i mi, ali samo deo koji nam odgovara. Izraelski model poslužio je i zameniku gradonačelnika Beograda kao primer da smo na dobrom putu, iako svakodnevno raste broj zaraženih.

„To se, recimo, dogodilo u Izraelu. Posle početka vakcinacije raste broj zaraženih do određenog trenutka dok broj vakcinisanih odnosno revakcinisanih nije dostigao taj nivo da je počeo da pada. Sada imate u Izraelu manje više stabilnu situaciju“, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Povezane vesti

Ono što i sekretar Gojković i zamenik Vesić prećutkuju jeste da je Izrael bio nekoliko puta potpuno zatvoren – poslednji put u januaru.

„Ovaj treći lockdown je trajao tri nedelje. Bilo je sve zatvoreno. Smeli smo 1.000 metara od kuće da se krećemo, to je čak i bilo popuštanje mera, u odnosu na 500 metara, a u jednom trenutku je čak smelo samo 100 metara, ali su tada shvatili da ljudi za tih 100 metara ne mogu ni u prodavnice po osnovne životne namirnice“, kaže novinar iz Izraela Milan Fogel.

Zatvaranje je podrazumevalo i obustavu saobraćaja, naročito međunarodnog.

„Aviosaobraćaj je bio potpuno zatvoren, sada se otvara samo za one koji se vraćaju u Izrael, ali sve mora da je pod strogom kontrolom, moraju da imaju negativne testove kao i razlog zašto se vraćaju“, kaže Fogel.

Do popuštanja mera u Izraelu došlo je početkom februara, u trenutku kada je vakcinisano skoro pet miliona ljudi, od ukupno devet miliona stanovnika. Otvaranje je mesec dana kasnije, početkom marta, svečano proslavio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu uz kafu i kolač u jednom jerusalimskom kafiću – svestan koliko će činjenica da je Izrael svetski prvak u vakcinaciji pomoći u njegovoj kampanji za izbore krajem meseca. Srbija ove godine nema izbore, ali izgleda ni nameru da po preporukama epidemiologa i lekara zatvori sve, duže od vikenda.

„Kad se kaže zatvoriti sve – prvenstveno se misli na zatvaranje privrednih subjekata, ne građana, dok se ne dostigne kolektivni imunitet. Mi vidimo da je do sada u Srbiji s obe doze vakcinisano negde oko 10 odsto stanovništva, što znači da je realno zaštićemo pet ili šest odsto stanovništva. To je vrlo malo da bi se govorilo o kolektivnom imunitetu koji je stvoren vakcinacijom“, kaže epidemiolog Predrag Đurić.

Plan Izraela je da kolektivni imunitet bude postignut do kraja aprila, što je za Srbiju iz ove perspektive nedostižno. Međutim, to nadležne ne sprečava da se porede sa Izraelom – doduše, veoma selektivno.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar