Preradović: “Tragikomedija” šta radi vlast nakon izveštaja o zlostavljanoj deci

Vesti 05. jul 202109:36 > 10:38 11 komentara

Novinar NIN-a Zoran Preradović ocenio je da je “tragikomedija” ono što ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević radi nakon objavljivanja izveštaja “Zaboravljena deca Srbije”.

Povezane vesti:

“Sad ona ide sa kamerama i mi dobijamo našminkanu, lažnu sliku tih institucija”, rekao je on u emisiji Novi dan na N1, govoreći o ministarkinim obilascima ustanova za decu i mlade.

Izveštaj o kršenju prava i nehumanom postupanju sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koja su zbrinuta u socijalnim ustanovama u Srbiji, objavila je Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom prošle sedmice.

Od tada je Kisić Tepavčević posetila nekoliko ustanova za decu, a Preradović kaže da bi bilo logično da ministarka poseti ustanove koje su pomenute u izveštaju.

Dodao je i da se nadležni “nakon gotovo decenijske vlasti” pozivaju na ono što je ostalo iza prethodne vlasti da bi opravdali postojeće stanje.

“Dovoljno je to dug period da su neke stvari mogle da se srede”, rekao je on.

Autentično tumačenje – pritisak bankarskog lobija

Preradović ocenjuje da pokušaj da se “progura” autentično tumačenje tri zakona predstavlja “strašan pritisak bankarskog lobija, koji želi da ono što je već nezakonito naplatio od građana ponovo naplati”.

Troje poslanika Srpske napredne stranke podneli su inicijative za donošenje autentičnog tumačenja odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

Kako su upozorili advokati, zbog ovih autentičnih tumačenja bi na hiljade građana izgubilo postupke pred sudom protiv banaka koje su im neosnovano naplaćivale troškova obrade kredita.

Povodom izjave poslanika SNS Vladimira Đukanovića da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko povlačenja ovih inicijativa, Preradović naziva Đukanovića “specijalcem” za sve “od krovova i baklji do toga da će da prekraja Zakon o obligacionim odnosima”.

“Pa inicijativa ne bi bila podneta da Vučić nije dao”, rekao je Preradović.

Ne verujem da ćemo saznati ko su izgrednici sa izložbe “Duša Srebrenice”

Novinar NIN-a smatra da se nikada neće saznati ko su ljudi koji su skandirali Ratku Mladiću uoči otvaranja izložbe fotografija “Duša Srebrenice” u Beogradu.

Smatra da politika vlasti prema događajima 1990-ih uključuje “pranje” biografija i “parapolitičke organizacije koje su podržavane od režima”.

Za podržavanje politike ratnih zločina kaže da je “cenzusno isplativo” i pita šta bi se desilo kad bi uoči prolećnih izbora Vučić rekao da su tvorci paravojnih formacija Jovica Stanišić i Franko Simatović, nedavno osuđeni u Hagu na po 12 godina zatvora u ponovljenom prvostepenom postupku.

“Ja mislim da bi njegov rejting bio ozbiljno poljuljan”, rekao je Preradović.

Opozicija treba ponovo da bojkotuje izbore

Preradović smatra da nema vremena za postizanje bilo kakvog dogovora, a posebno ne o propravljanju izbornih uslova, u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije.

“Ne vidim entuzijazam kod evropskih posrednika, to je trebalo da ide brže. Nekoliko zum sastanaka neće popraviti stvari”, rekao je on.

Dodao je da bi njegov savet opoziciji bio da ponovo ne izlazi na izbore, “zato što je to dodatni pritisak na ovu vlast”.

Ukoliko se izlazi na izbore, kaže da je najvažnije razdvojiti beogradske od parlamentarnih, jer ako se održavaju istovremeno “opozicija nema šanse”.

“Jedino mesto gde mogu da dobiju izbore je Beograd”, smatra Preradović i dodaje da bi to bio “početak kraja ovog režima”.

Prema njegovim rečima, opozicija bi trebalo da stane iza jednog kandidata.

Kaže da bi dobra kandidatkinja mogla da bude potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, ali da iza nje osim partije treba da stane i kritički nastrojena javnost.

“Šta god iznosila Marinika Tepić, ako vi imate zgažene institucije, vi ćete lako potrti to kroz skupštinu i kroz pravosudni sistem”, rekao je Preradović o aferama koje je u javnost iznela Tepić.

“Na koncu, ako nema ničeg drugog, onda je tu bezobrazluk predsednika koji će na slučaj Krušik reći – ‘pa šta’”, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare