Presuda protiv odgovornog urednika Kurira

Vesti 02. feb 202214:0911 komentara
Kurir presuda,
Shutterstock

Viši sud u Beogradu doneo je presudu protiv odgovornog urednika dnevnog lista Kurir i sajta kurir.rs Rajka Nedića, kojom je utvrdio da je povređeno pravo na dostojanstvo ličnosti bivšeg direktora vesti N1 Jugoslava Ćosića, objavljivanjem informacija da  je Ćosić "lažov", da je navodno kršio pravila novinarske profesije, da je navodno rukovodio TV N1 tako da ona pristrasno izveštava u vezi sa epidemijom koronavirusa kako bi se destabilizovala vlast u Srbiji, kao i da je to navodno činio iz nečasnih pobuda i radi zadovoljenja interesa opozicije povezane sa Draganom Đilasom i Draganom Šolakom, te da nema profesionalni integritet nego je instrument ovih lica.

Ove informacije su objavljene u dnevnom listu Kurir i na sajtu kurir.rs tokom vanrednog stanja uvedenog 2020. godine povodom epidemije koronavirusa, u tekstovima čiji su naslovi bili „Pozadina opasnog izveštavanja N1! Iza svega se krije profit vlasnika, preko korone guraju svoje na vlast“ i „Korona profiteri! Hajka na čuvenog epidemiologa: svesno ruše Kona i zdravstveni sistem zbog svojih interesa“.

Sud je takođe zabranio odgovornom uredniku Kurira da ponovo objavi navedene informacije u ovim medijima. Podsećamo da je već na početku ovog postupka, Viši sud doneo privremenu meru kojom je odgovornom uredniku Kurira zabranio objavljivanje ovih informacija.

Ova presuda Višeg suda u Beogradu nije konačna i protiv nje je dozvoljena žalba.

Prethodno je, 2020. godine, Savet za štampu Udruženja novinara Srbije utvrdio da navedeni tekstovi krše više obaveza iz Kodeksa novinara Srbije, uključujući i onu da su sa novinarstvom nespojivi iznošenje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina, što se pominje i u presudi Višeg suda.

Navedene odluke predstavljaju potvrdu profesionalnog integriteta novinara N1 i visokih profesionalnih standarda koji se primenjuju u produkciji TV N1, od samog početka njenog rada do danas.

Komentari

Vaš komentar