Četvorica bivših pripadnika SDB-a proglašena krivim za ubistvo Slavka Ćuruvije

Vesti 02. dec 202108:55 > 19:07 21 komentara

Sudsko veće Specijalnog suda je u ponovljenom postupku proglasio krivim nekadašnje pripadnike Službe državne bezbednosti (SDB) Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije. Sud je Radomira Markovića i Milana Radonjića osudio na po 30 godina zatvora, a Ratka Romića i Miroslava Kuraka na po 20 godina zatvora. Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović izjavila je da će se žaliti na presudu.

Kako je saopšteno iz Specijalnog suda, osuđenima će u kaznu biti uračunato vreme provedeno i pritovoru, a Radonjiću i Romiču i vreme provedeno pod merom zabrane napuštanja stana, uz primenu elektronskog nadzora.

Pročitajte još:

Radonjiću i Romiću je rešenjem suda produžena mera zabrane napuštanja stana, bez odobrenja suda, uz primenu elektronskog nadzora. Ta mera, kako je saopšteno iz suda, može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenih na izdržavanje krivične sankcije, koja se sastoji u lišenju slobode.

Na osnovu odredbe člana 258 stav 4 ZКP-a oštećena Jelena Ćuruvija-Đurica i oštećeni Rade Ćuruvija upućuju se na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva, dodaje se u saopštenju suda.

Podsetimo, i u prethodnoj presudi koju je Apelacioni sud ukinuo, i vratio na ponovno suđenje, nekadašnji šef SDB Marković bio je osuđen na 30 godina zatvora, kao i nekadašnji šef beogradskog centra SDB Radonjić, dok su na po 20 godina zatvora bili osuđeni Romić i Kurak, koji je i dalje u bekstvu.

Tužilac Milenko Mandić je i na ponovljenom suđenju zatražio da im se izreknu kazne od po 40 godina i istakao da je Ćuruvija bio patriota koji je javno govorio da je tadašnji predsednik države Slobodan Milošević odgovoran za civilizacijsku propast Srbije.

Odbrana je zatražila da optuženi budu oslobođeni, tvrdeći da je postupak pokrenut kako bi se okrivio Milošević za sve loše što se desilo devedesetih godina prošlog veka.

Prvooptuženi za ubistvo Ćuruvije, Marković, se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina. Osuđen je u slučajevima atentata na Vuka Draškovića, „Ibarska magistrala“ i „Budva“, kao i ubistvo Ivana Stambolića.

Na presudu Specijanog suda su se žalili i tužilac i odbrana, a sudsko veće Apelacionog suda je odlučilo da su žalbe osnovane i vratilo slučaj na ponovno suđenje.

To Veće je ocenilo da je sud „prekoračio optužbu i povredio princip identiteta optužbe i presude“ jer je u njoj navedeno da je na Ćuruviju pucalo N.N. lice, dok su Romić i Kurak pomagali, mada su u optužnici označeni kao neposredni izvršioci.

Preciziralo je da se u presudi „ne navodi nijedan jedini dokaz na osnovu kojeg je prvostepeni sud utvrdio sa nesumnjivom izvesnošću prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca“ i naložilo mu da otkloni nedostatke.

U ukinutoj presudi, sud je „poklonio punu veru“ iskazu Branke Prpe, prema kojem se razlikuju izgledi ubice i Kuraka, što je tužilac objasnio „suženjem svesti“ usled velikog straha. U trenutku napada, Prpa je bila sa Ćuruvijom, i zadobila povredu udarcem pištolja po glavi.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. na Uskrs, za vreme NATO bombardovanja, po, kako je u optužnici navedeno, „nalogu N.N. lica iz najviših struktura vlasti“.

To je učinjeno „iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti“, a „radi očuvanja postojeće strukture vlasti“.

U optužnici je dat detaljan opisa ekonomskog uništavanja Ćuruvijih novina, „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanin“, neposredno pred ubistvo, kažnjavanjem po tadašnjem Zakonu o informisanju, kao i deo prisluškivanih razgovora iz kojih se vide njegovi poslovni planovi i politički kontakti.

U haustoru, ispred stana u kojem je stanovao Ćuruvija, ubica mu je došao s ledja i iz velike blizine ispalio rafal iz automatskog pištolja „škorpion“. Zatim je dodatno prišao i ispalio mu još jedan rafal, u glavu, dok je ležao na zemlji.

Dobričanin Nikodinović: Žalićemo se na presudu, jasno da ubica Ćuruvije nije bio danas na sudu

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović izjavila je novinarima da će se žaliti na presudu i da je svima jasno da ubica Slavka Ćuruvije danas nije bio na sudu niti na optuženičkoj klupi.

„Mi smo predlagali niz dokaza kako bi se razrešilo ko je ubio Ćuruviju“, rekla je Nikodinović, koja brani Milana Radojičića i Ratka Romića.

Ona je rekla da nije očekivala neku „magiju“ na današnjem suđenju.

„Došli smo, žargonski rečeno, da primimo metak jer u 99 odsto slučajeva kada sud ukine presudu i vrati istom veću bez izvodjenja novih dokaza – presuda ostaje ista“, kazala je Nikodinović.

Advokat Ružić zadovoljan presudom

Advokat Slobodan Ružić, zastupnik dece Slavka Ćuruvije, rekao je da je zadovoljan presudom i da je očekivao takvu, jer na ponovljenom suđenju nisu izvođeni novi dokazi u odnosu na ranije.

„Zato nije ni bilo razloga da sud promeni svoj stav u odnosu na ranije ukinutu presudu“, rekao je Ružić novinarima ispred zgrade Specijalnog suda.

On očekuje da će se odbrana žaliti, podsećajući da se tužilaštvo takodje žalilo na raniju presudu.

On je rekao kako očekuje da će to sada učiniti samo na visinu kazne.

Ružić je naveo i da je sud uveo N.N. lice na neposrednog izvršioca jer je našao da su se optuženi Ratko Romić i Miroslav Kurak razgovarali telefonom neposredno pre ubistva Ćuruvije, što znači da nisu ni mogli biti zajedno kako tvrdi tužilaštvo.

„Očekujem da će u pisanoj presudi kada bude dostavljena, sud dati detaljnije obrazloženje“, rekao je Ružić.

Predsedavajuća veća: Presuda za ubistvo Ćuruvije doneta većinom glasova

Predsedavajuća tročlanog veća Specijalnog suda Snežana Jovanović rekla je, izričući presudu optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, da je presuda doneta većinom glasova članova veća.

Ona je rekla da u presudi nema suštinskih izmena u odnosu na raniju, koju je Apelacioni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

Prema njenim rečima, optuženi Ratko Romić i Miroslav Kurak su neposredno pre ubistva Ćuruvije razgovarali telefonom tako da nisu mogli da budu zajedno, kako to tvrdi tužilaštvo – što znači, naglasila je, da nisu ni mogli da budu neposredni izvršioci.

Kako je rekla, neposredni izvršilac je N.N. lice kojem su Romić i Kurak prenosili informacije o kretanju Ćuruvije.

Apelacioni sud je ukinuo njihovu raniju presudu, smatrajući da je uvođenje N.N. lica kao neposrednog izvršioca prekoračena optužnica.

Izričući presudu, Jovanović je rekla da je nekadašnji šef Službe državne bezbednosti (SDB) Rade Marković upoznao tadašnjeg šefa beogradskog centra Milana Radonjića sa planom za ubistvo Ćuruvije.

Kako je navela, Radonjić je potom sa tim planom upoznao Romića i Kurak, takođe članove SDB.

Komentari (21)

Vidi sve komentare