Preti li nam vraćanje viznog režima za EU ili je u pitanju medijski spin

Vesti 30. sep 202119:1944 komentara

Uprkos poruci da je bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji koju je predsednica Evropske komisije donela u Beograd, do građana je stiglo i jedno neprijatno upozorenje - EU bi mogla da skine Srbiju sa bele Šengen liste i ponovo uvede vize za putovanja. Realna mogućnost... ili još jedan medijski spin?

Srbija među problematičnima. Nezakonit boravak građana u zemljama Unije i neosnovani zahtevi za azil, razlozi su zbog kojih Nemačka traži od Brisela da razmotri ukidanje bezviznog režima ze neke zemlje.

„U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija“, navodi se u nemačkom dokumentu o bezviznom režimu.

Tako nešto je malo verovatno.

Povezane vesti

„Neće se desiti zato što je vizna liberalizacija najveći uspeh dosadašnjeg procesa integracija. govorimo jođš o nečemu što je postgnuo još 2009. godine, ali uvek postoji opomena da se povede računa o ilegalnim migrantima koji traže azil, a u suštini su ekonomski miganti“, kaže Suzana Grubješić.

Podseća i da je Srbija u sličnoj situaciji bila 2012. i 2013. godine kada je, nakon ukidanja viza, naglo porastao broj ekonomskih migranata iz regiona. I tada, osim upozorenja, do konkretnih sankcija nije došlo.

Da bi se sa reči prešlo na dela, pravila EU su jasna i kažu da se mehanizam može pokrenuti ako dođe do značajnog povećanja nelegalnih migracija, povećanog broja zahteva za azil i nesaradnje oko prihvatanja ljudi kojima je azil u Uniji odbijen.

Srbija ne ispunjava nijedan od ovih uslova, zbog čega je vest da je moguće da se ukinu vize samo medijski spin onih koji žele da umanje značaj evropskih integracija, smatraju analitičari.

„Radi se o tome da su zemlje u ovom slučaju samo dale svoje statističke podatke o tome. Nijedna zemlja nije tražila ukidanje bezviznog režima već je samo statsitički nabrojala iz kojih zemalja ima više nelegalnih migranata i tražioca azila“, kaže Nemanja Todorović Štiplija iz EWB.

A statistika kaže da Srbija i Albanija u regionu najviše krše pravila bezviznog režima. Ipak, stručnjaci navode da između dve zemlje postoji bitna razlika – Albanija ima problem sa kriminalnim strukturama koje se šire u Evropu.

„Bezbednosni problem i problem organizovanog kriminalna je glavna stvar. ja ne vidi da Srbija ima takav problem da bi se nešto tako moglo dogoditi. Ja u Briselu nisam ni video ni čuo nekoga da o tome razmišlja“, kaže Dragan Blagojević.

U Briselu možda ne, ali u Parizu da, jer francuski izveštaj kaže da brine to što Srbija svoju viznu politiku nije u potpunosti uskladila sa evropskom.

„Zabrinuti smo zbog politike Srbije u ovoj oblasti u odnosu na zemlje koje predstavljaju migracioni rizik za Francusku i Evropsku uniju“, navodi se u izveštaju Francuske.

Srbija je zbog toga već jednom bila na meti ozbiljnih kritika Brisela, kada je u oktobru 2018. godine ukinula vize građanima Irana. Zbog pritiska Unije, međutim, Srbija je brzo odustala od te odluke, a bezvizni režim ni tada nije bio ugrožen.

Komentari

Vaš komentar