Pretiče preko pune linije i na pešačkom – koliko se poštuju saobraćajni propisi?

Vesti 02. maj 202219:22 > 19:26 50 komentara

Na društvenenim mrežama veliku pažnju privukao je video snimak na kome se vidi automobil koji u Beogradu pretiče vozila preko pune linije i na pešačkom prelazu, ispred kog se nalazi čak i ležeći policajac, umalo izbegava pešaka koji prelazi ulicu. Koliko vozači, ali i pešaci poštuju saobraćajne propise?

Bio je dovoljan jedan vikend da korisnici Tvitera učine viralnim video koji prikazuje kako nas u saobraćaju često samo trenutak deli od tragedije. Iako nije jasno kada je video nastao, komentari korisnika, ali i tablice na automobilima, ukazuju da je lokacija Beograd – na videu se vidi kako automobil u punoj brzini pretiče vozila na pešačkom prelazu – i to nije jedini prekršaj.

„Prvo je preticanje vozila na pešačkom prelazu – to je zabranjeno. Drugo, to je preticanje sa prelaženjem preko pune linije, što je takođe zabranjeno. I treće, na strani pešaka, zabranjeno je korišćenje sredstava za komunikaciju tokom prelaženja pešačkog prelaza“, objasnio je profesor bezbednosti saobraćaja Milan Vujanić.

Kazna bi za bahatog vozača, ako bi se utvrdilo o kome se radi, mogla biti i jedna od najtežih.

„Prekršaj koji je napravio vozač je izuzetno ozbiljan i sigurno je da bi izgubio pravo na upravljanje odnosno, suspendovana bi mu bila vozačka dozvola“, dodaje Vujanić.

Pešaci u Beogradu smatraju da nisu bezbedni od bahatih vozača na pešačkim prelazima.

N1

„Ja sam vozač i onda znam da u principu volim da stanem i da sagledam ali inače često kad si pešak primetiš da stvarno ne paze“.

„Živim u blizini i u ovom krugu se često dešavaju saobraćajne nesreće – ponekad je jako opasno, znate, vozači ne obraćaju pažnju na pešačke prelaze“.

„Uglavnom prolaze i uvek se osećam nesigurno kad zakoračim na pešački prelaz – hoće li da stanu ili neće, nemam taj osećaj da ako sam na pešačkom imam ja prvenstvo prelaza“.

„Ne možemo se osećati bezbedno, zavisimo samo od toga da li hoće da stane ko vozi auto, ali ima i one druge perspektive kada ja vozim auto pa uhvatim zalet, da li mogu da stanem pred pešački…“

Ali, iako je nesavesni vozač, s pravom, razljutio korisnike društvenih mreža – on nije jedini koji bi mogao biti kažnjen u ovoj situaciji. Član 96. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je jasan – „Prilikom prelaska preko kolovoza pešak ne sme da upotrebljava mobilni telefon niti da koristi slušalice na ušima.“ Kako je i pešački prelaz deo kolovoza, nesavesnom pešaku prema članu 334. istog zakona, sledi kazna u iznosu od 3.000 dinara. Pitali smo građane znaju li za postojanje ove kazne.

„Ne znam visinu, ali znam da nije mala, u svakom slučaju“.

„Čula sam da je par hiljada, ali nisam sigurna koliko je“.

Iz saobraćajne policije u Beogradu nisu nam u toku dana potvrdili da li im je snimak koji je razbesneo Tviteraše poznat, pa samim tim, ni da li će njegovi akteri na bilo koji način biti kažnjeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare